Jalisco

Jalisco er en delstat i Mexico. Vest for Jalisco ligger Stillehavet, mod nordvest den mexicanske delstat Nayarit, mod nord Zacatecas, Aguascalientes og San Luis Potosi, mod øst Guanajuato, samt mod syd Colima og Michoacan.

Hovedstaden i Jalisco er Guadalajara. De større byer Ajijic, Chapala, Guzmán, Juarez, Puerto Vallarta, Tlaquepaque, Tonalá og Zapopan ligger også i delstaten.

Mange velkendte mexicanske ikoner – inklusivt den bredskyggede mexicanske hat Sombrero, charreadas – rodeoer, El Jarabe Tapatio-The Mexican Hat Dance og mariachi musik (del 1, del 2) og den mexicanske brændevin tequila– blev født her.

TIDSLINJE:

1542Guadalajara blev grundlagt i Nyspanien den 14. februar. Læs mere her.

0. 1600 – Markisen af Altamira, Don Pedro Sánchez de Tagle, begyndte at masseproducere Tequila på den første fabrik i det område, hvor delstaten Jalisco ligger i dag. Fra 1608 begyndte Nueva Galicia at beskatte produkterne.

1986 – FILM: Arnold Schwarzeneggers nye film, Predator, blev primært optaget fra april primært i Puerto Vallarta i Jalisco og men også Palenque i Chiapas. Undervejs blev produktionen sat på pause så Schwarzenegger kunne gifte sig med Maria Shriver den 26. april – de holdt tre dages hvedebrødsdage, og derefter fortsatte produktionen igen fra den 12. maj. Filmen fik premiere i 1987 den 12. juni i USA og 27. november i Danmark. Læs mere her.

Mickey4700