Puebla

Den mexicanske delstat Puebla har grænser til Veracruz mod nord og øst, Hidalgo, Mexico (staten), Tlaxcala og Morelos mod vest og Guerrero og Oaxaca mod syd. Foruden hovedstaden af samme navn, Puebla, ligger blandt andre byerne Actlan, Atlixco, Chignahuapan, Cholula, Cuetzalan, Izucar og Teziutlan i staten.

I hovedstadens historiske del er meget af den spanske arkitektur fra kolonitiden bevaret og den er derfor på UNESCO‘s verdensarvsliste. Nogle er de historiske bygninger er bemærkelsesværdigt godt istandsat; mens mange er i en meget ringe stand.

Byen ligger også for foden af den mest aktive vulkan i Mexico, Popocatépetl, der er en del af bjergpasset Paso de Cortés, der også har vulkanen  Iztaccíhuatl

Cinco de Mayo (Femte Maj) er en helligdag som afholdes den 5. maj. Den afholdes overalt i USA og regionalt i Mexico, hovedsagelig i Puebla, hvor helligdagen kaldes El Dia de la Batalla de Puebla (Dagen for Slaget ved Puebla den 5. maj 1862).

Puebla er også indehaver af verdens største pyramide på rumfang, som er den store pyramide ved Cholula i Puebla, Mexico, der blev konstrueret over fire gange fra det 3. århundrede FVT til omkring det 9. århundrede EVT. Dens grundflade er 450*450 meter. Den er 66 meter høj. Cholula pyramiden blev i lighed med utallige andre pyramider ødelagt af spanierne, der byggede Remedios kirken på toppen, hvor tidligere offerpladsen lå. Den overgroede pyramide indeholder et kompliceret tunnelsystem. Se billeder her.

TIDSLINJE:

o. 1000Cholula blev belejret af Putúnmayaerne, også kendt som Olmeca-Xicalanca.

o. 1100 – Cholula havde en blomstringstid omkring år 1100 efter Teotihuacáns undergang og var således samtidig med toltekernes Tula og mayaernes Chichén Itzá.

1519Hernán Cortés og hans følge belejrede Cholula uden modstand, og efter nogle dage besluttede han sig for at slå først, hvis ikke byens ledere kunne svare på hvorfor de ville angribe ham og hans mænd når de sov. Lederne fortalte at de var beordret af kejseren at gøre modstand. Cortés besluttede sig til at tage folk til fange og statuere et eksempel på hans magt. Hans tropper begyndte den 12. oktober, systematisk en massakre (hjulpet af Tlaxacanere), der slog mindst 3000 indbyggere ihjel – resten nåede at flygte fra byen. Massakren blev et berygtet kapitel i erobringen af Mexico. Den aztekiske kejser Moctezuma II modtog i foråret de første rapporter om fremmedes landgang på østkysten af riget. Den 8. november mødte han i Tenochtitlán den spanske conquistador Hernán Cortés, som han troede var guden Quetzalcoatl  og bød ham velkommen med stor pomp. Cortés og hans mænd erobrede byen den 13. august 1521 efter flere års kamp, som ødelagde det meste af den. Resten af byen blev enten ødelagt, nedtaget eller begravet, efterhånden som Mexico City blev bygget ovenpå. Læs mere om massakren her.

1531 – Byen Puebla blev etableret.

1847 – Efter Slaget ved Chapultepec som fandt sted i september måned, blev Puebla belejret af amerikanske styrker, på samme dag som Mexico City blev erobret af Winfield Scott.

1862 – Den 5. maj besejrede general Ignacio Zaragozas hær de franske ekspeditionsstyrker nær Puebla, i Slaget ved Puebla. Cinco de Mayo (Femte Maj), er en helligdag, som observeres i USA som en fejring af mexicansk arv og ære, og for at mindes grunden til frihed og demokrati under de første år af den Amerikanske Borgerkrig.

1863Puebla blev belejret for anden gang, denne gang mellem den 16. marts og 17. maj under den Franske intervention i Mexico. Franskmændene omringede Mexico City og forsøgte at erobre den, men fejlede. Det lykkedes dem dog flere gange at slå mexicanerne tilbage, indtil de franske styrker kunne sikre sejren.

 

Mickey4700