NAYARIT

Nayarit er en stat i det vestlige Mexico. Den er inddelt i 20 kommuner og deler mod nord grænse med Sinaloa, Zacatecas og Durango, mod øst og syd Jalisco, mens Stillehavet ligger mod vest. Hovedstaden hedder Tepic. De større byer Acaponeta, Tecuala og Tuxpan ligger også i delstaten.

Riviera Nayarit er en knapt 322 km lang kystlinje-strækning mellem den historiske havn og turistattraktion San Blas til hvor Rio Ameca flyder ud i Banderas Bay i Nuevo Vallarta. Havn og feribyen Puerto Vallarta er også et berømt sted i bugten. Øgruppen Islas Tres Marias i Stillehavet er en del af Nayarit.

Selvom mennesker kan have bosat sig i Nayarit så tidligt som 5000 FVT, og den første kendte civilisation var Cora-folket, der dukkede op engang i 400 FVT, og slog sig ned i Sierra Madre Occidental. Samfundet nåede højdepunktet i 1200-tallet, men mange af deres efterkommere lever fortsat i området, og er afhængig af landbrug, hvor de dyrker bønner, majs og amaranth.

Nayarit har en usædvanlig kombination af både tropiske og tempererede økosystemer. Omkring 300 arter af orkideer kan man finde der. Bemærkelsesværdige dyreliv omfatter krokodiller, havskildpadder, jaguarer, pukkelhvaler og 400 fuglearter.

TIDSLINJE:

300 FVT – 600 EVTLos Toriles, også kendt som det gamle Ixtlán, er regionens største arkæologiske område. Náhuatl-folket menes at have besat området i denne periode, hvor de byggede søjler, søjlehaller, indvendige terrasser, alléer og trapper, der har holdt indtil i dag.

900 FVTKulstof 14-datering måler koloniseringen af den vestmexikanske kyst, der inkluderer dele af Sinaloa, Nayarit og Jalisco – tilbage til det 9. århundrede F.Kr. Der findes dog beviser på at det kunne have fundet sted endnu tidligere i 520 F.Kr. BegrebetAztlán, som den præ-columbianske civilisations oprindelsessted der er Aztekernes legendariske hjem, er i dag blevet et symbol for forskellige mexikanske nationalistiske og indfødte bevægelser.

1110Aztekerne migrerer til fastlandet fra deres ø nord for Nayarits kyst. De bydes ikke velkommen af befolkningen i det centrale Mexico. Disse tidlige datoer, og eksistensen af Aztlán er meget omdiskuteret. Læs mere her.

1521-1821 – Det nye spanske koloniale territorium i Nordamerika blev kaldt Nyspanien, og hovedstaden var Mexico City. Hernán Cortés besøgte i 1523 Nayarit, efterfulgt af Nuño Beltrán de Guzmán, der var berygtet for sin hensynsløshed, da han væltede de indfødte ledere. Guzmán erobrede mange landsbyer i området og grundlagde Espiritu Santo på ruinerne af de indfødtes by Tepic. I 1531 forsøgte Cortés at tage kontrol over området, men Guzmán appelerede til den spanske konge og blev udnævnt til guvernør af de områder han havde erobret. Den spanske kontrol i området var konstant truet af de indfødtes oprør, fx det berømte oprør ledet af Francisco Tenamaxtli i 1540’erne. Rebeller i Nayarits bjergkæde fortsatte med at chikanere de spanske indtil de endelig blev erobret i 1722.

1531San Blas blev grundlagt, men først officielt grundlagt i 1768, da Don Manual Rivera og 116 familier ankom på vicekongen af Nyspanien, Marqués de Croix‘s ordre.

1810Mexico begyndte deres march mod uafhængigheden ledet af Miguel Hidalgo. Hans kampråb var “Længe leve Jomfruen af Guadalupe og død over spanierne!” Den 17. januar 1811 blev hans hær slået af spanske tropper ved Calleja i nærheden Guadalajara i slaget ved Puente Grande. Hidalgo blev taget til fange, forhørt af den spanske inkvisition og dømt til døden. Dødsdommen blev fuldbyrdet den 30. juli 1811 i Chihuahua.

1905Islas Marías Federal Penal Colony er et fængselsvæsen etableret af Federal Government of Mexico, og administreres gennem Federal Secretariat of Public Security. Fængslet ligger på Isla Maria Madre, den nordligste og største ø på Maria Islands øhav.

1924 – Efter republikken Mexicos grundlæggelse blev den 16. september dagen, hvor Hidalgo holdt sin tale fra klokketårnet, gjort til national helligdag.

2015 – En masse berømtheder valgte Riviera Nayarit som feriested dette år. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.