Oaxaca

Den mexicanske delstat Oaxaca (udtales “wa-HA-ka”) ligger på den sydvestlige del af landtangen Tehuantepec. Oaxaca grænser op til delstaterne Guerrero mod vest, Puebla mod nordvest, Veracruz mod nord og Chiapas mod øst. Syd for Oaxaca ligger Stillehavet. Byens hovedstad hedder også Oaxaca.

Under sin erobring af Mexico, erklærede Hernán Cortés sig selv Marqués del Valle af Oaxaca, og overtog statens rige mineralforekomster. I dag er Oaxaca en stor turistdestination takket være sine kilometerlange sandstrande og fascinerende arkæologiske udgravninger.

Der er 16 indfødte grupper i staten, hvor hver gruppe har hundredvis af undergrupper, hver er kendetegnet af deres unikke sprog og sociale traditioner. Oaxaca har, som de nærliggende stater, Guerrero og Chiapas, en forbløffende bred vifte af indfødte kulturer med rødder, der når mange hundreder år tilbage.

Oaxaca er det historiske hjem for zapoteker– og mixteker-folkene. Den civilisation disse grupper opnåede, kan ses på vigtige arkæologiske steder som Monte Albán, Mitla, Cerro de Minas, Guiengola og Huijatzoo. Mexicos mest berømte leder, præsident Benito Juarez, kom fra den oaxacanske landsby San Pablo Guelatao.

Størstedelen af Mexicos marijuana dyrkes her.

TIDSLINJE:

1500-500 FVT – I  denne periode var San José Mogote zapotekernes by, og den største og vigtigste bosættelse i området. Monte Albán blev opført over en periode på 2000 år, påbegyndt omkring år 900 f.kr.. Tidlig kunst påviser at de var inspireret af olmekerne. Zapotekerne havde kontakt til det øvrige Mesoamerika og førte handel med bl.a. olmekerne og siden Teotihuacán og mayaerne.

o. 1200 EVTmixtekiske grupper bredte sig østpå til Oaxaca-dalen, hvor de slog sig ned blandt zapotekerne. Denne tilstedeværelse kan spores i bl.a. Mitla og Yagul, hvor den arkitektoniske stil samt murmalerier er kraftigt påvirket af mixtekiske traditioner.

1436Aztekerne ankom til Oaxaca og slog sig ned ved Cerro del Fortín og ned til den nuværende Carmen Alto-kirke, hvor deres tempel lå, ændrede indflydelsen sig. Statens navn kommer af den nahuatl-betegnelse, aztekerne gav den centrale del rundt om hovedstaden, Huaxyácac eller stedet med huaje-træerne, på grund af det store antal leucaena-sorter. Da spanierne ankom mindre end et århundrede senere, syntes de det var svært at udtale og navnet endte med at blive det nutidige Oaxaca, som navn på både byen og staten.

1521Mixtekerne, der erobrede Monte Albán i omkring år 1300 byggede videre på stedet, indtil spanske conquistadorer erobrede området, hvilket gjorde at det blev forladt.

1876-1911José de la Cruz Porfirio Díaz Mory eller Porfirio Díaz, var Mexico‘s anden store diktator, der regerede fra 1877 til 1880 og igen fra 1884 til 1911. Han trådte efter stærkt pres tilbage i foråret 1911 og flygtede til Frankrig, hvor han døde som en velhavende mand i 1915.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.