QUERÉTARO

Querétaro (formelt navn: Querétaro de Arteaga) er et af de mindste delstater i det centrale Mexico. Mod nord deler staten grænse med San Luis Potosí, mod øst med Guanajuato, mod vest med Hidalgo, mod sydøst med delstaten Mexico og mod sydvest med Michoacán.

Statens hovedstaden er byen Santiago de Querétaro, som ofte omtales som blot “Querétaro”, og ligger cirka 200 km sydvest for Mexico City. Den er kendt for sin arkitektur fra kolonitiden, og kom i 1996 på UNESCOs verdensarvliste. Byen med dens velbevarede spanske post-barokke monumenter fra det 17. og 18. århundrede, blev opdelt i to; et retlinjet gadeplan for de spanske bosættere, og små snoede gader til de indfødtes kvarterer.

Det mest fremtrædende træk ved byen er den enorme akvædukt, der består af 75 buer, hver af dem er 20 meter brede på en samlet længde af 1280 meter og gennemstnitlig højde på 23 meter. Den blev bygget af Juan Antonio de la Urrutia y Arana mellem 1726 og 1738, efter sigende en anmodning fra nonnen Søster Marcele Nasturitium fra Santa Clara klostret, så der kunne bringes vand til beboerne i byen fra La Cañada. Læs mere her. Se billede her.

Et stort vulkansk bælte dækker ca. halvdelen af staten i midten og mod syd. Området er for det meste vulkanske sten med bjergtoppe og taffelbjerge, mellem 200-3000 meter og dale mellem 1800-1900 meter dybe. Du kan læse lidt om de mexicanske vulkanlegender her.

Sierra Gordo er en økologisk region, centreret på den nordlige tredjedel af Querétaro og strækker sig ind i nabostaterne Guanajuato, Hidlago og San luis Potosi.

Mexicanere erklærede for første gang deres uafhængighed i Querétaro. I dag er statens større byer hjemsted for industrianlæg, der producerer metalvarer, maskiner, kemikalier og forarbejdede fødevarer. Agerbrug og kvægavl er de vigtigste erhverv.

TIDSLINJE:

o. 1000 FVT El Pueblito pyramiden, der ligger indenfor i hovedstadsområdet, er en del af den arkæologiske zone, kendt som El Cerrito. Stedet havde en vigtig befolkning forud for den spanske erobring af Mexico. I løbet af det første årtusinde var der flere bosættelser i Bajio-området, og dette er et af de vigtigste ruiner i den centrale del af Mexico.

o.1000 FVT – Oldtidsfolket Huastec, der var en afgren af Mayaerne, levede i La Huasteca-området, koncentreret langs Pánuco River og langs den Mexicanske Golf. De byggede templer på trappepyramider, udhuggede uafhængig-stående skulpturer og producerede kunstfærdigt malet keramik. De blev beundret for deres musikalske evner fra andre mesoamerikanske befolkninger. Det menes, at Huastec-folket splittedes fra Mayaerne omkring år 2000 FVT, og det eneste de kun har tilfælles er sproget.

o. 900 – Der eksisterer meget lidt præhistorisk viden om statens tidlige udvikling, men historikere tror på, at de første indbyggere muligvis var Otomi-folket, et sofistikeret samfund der etablerede byen Tula i det nærliggende Hidalgo på dette tidspunkt. Byen er bedre kendt for det arkæologiske sted, Tula.  Andre etniske grupper der beboede området var; toltekerne, chichimecas, puépechas og mexicas.

1446 – Staten blev en del af Aztekerriget.

1529-1531 – Erobringen og koloniseringen af Querétaro begyndte med de spanske bosættelser i byerne San Juan del Rio, Santiago de Querétaro og Huimilpan i denne periode.

1538 – Et af de ældste bosættelser i staten er byen Amealco, der ligger 63 km fra Santiago de Querétaro.

1642 – Byen Bernal, blev grundlagt af San Sebastián Bernal, ligger ca. 40 minutters kørsel fra Santiago de Querétaro og to en halv time fra Mexico City. Den er kendt for sin udsigt til den enorme monolit af massive sten, kendt som Peña de Bernal, den tredje højeste på planeten.

1848 – En traktat blev underskrevet, der gav halvdelen af Mexico til USA.

1917Mexicanske Revolution: Den mexicanske forfatning blev godkendt af en grundlovgivende forsamling og underskrevet.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.