SAN LUIS POTOSI

San Luis Potosí er en delstat i Mexico, der ligger i den nordlige del af republikkens centrale del og grænser op til de mexicanske stater Jalisco, Guanajuato, Queretaro, Hidalgo, Veracruz, Tamaulipas, Nuevo Leon, Coahuila og Zacatecas, hvilket gør at det er staten med flest grænser til nabostater. Det meste af staten ligger på den mexicanske højslette, men i den østlige del stopper den ved den tropiske dal i Tampaon-floden.

Foruden hovedstaden San Luis Potosí, ligger blandt andre også byerne Ciudad Valles, Matehuala, Tamazunchale og Ríoverde i staten.

Statens indbyggere er blandt andre de oprindelige folk huasteker og chichimeker. I den præ-columbianske periode (ca. 10.000 FVT), var området befolket af Otomi, Guachichile og Chicimeca stammerne, der var nomadiske jægere-samlere. Selvom de fleste indfødte døde under de spanske bosættelser, lever Huasteco grupper stadig sammen med pame og náhuatl, dog er deres antal betydeligt mindre i dag.

I det 17. og 18. århundrede, ankom franciskanere, augustinere og jesuitter til området og bosatte sig. De begyndte at bygge kirker og bygninger, hvoraf mange stadig står i dag, som museer og universiteter.

TIDSLINJE:

1592 – Guld og sølvaflejringer blev opdaget, hvilket førte til grundlæggelsen af staten. Spanske minearbejdere etablerede den første by, der er kendt som “San Luis de Mezquitique“, der i dag er den moderne by San Luis Potesi. Den første borgmester i byen hed Juan de Oñate. Han blev den første spanske guvernør af New Mexico fra 1598-1608. Han havde ry for at være en seriøs og ubarmhjertig hersker over både de spanske kolonister og den indfødte befolkning.

1826 – Statens første forfatning blev skrevet den 16. oktober, indtil 1835, hvor Kongressen proklamerede den centralistisk.

1821-57 – Efter afslutningen på den mexicanske uafhængighedskrig, blev landet i høj grad opdelt, i forsøget på at komme sig over mere end 10 års kampe. I denne periode, regerede 50 forskellige regeringer, af disse var inkluderet diktaturer, forfatningsmæssige republikanske regeringer og et monarki.

1836 – Den 21. april tabte General Santa Anna Slaget ved San Jacinto og blev taget til fange dagen efter. Et par dage senere underskrev han fredstraktaten, der afsluttede krigen mellem Texas og Mexico. Det resulterede i, at den nye uafhængige stat Republikken Texas blev oprettet.

1846-47 – Staten deltog i den mexicansk-amerikanske krig.

1853 – I december valgte General Santa Anna et unavngivet digt skrevet af Gonzales Bocanegra til Mexico’s nationalmelodi. Digteren døde i 1861 og blev begravet i Mexico City.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.