VERACRUZ

Veracruz er en stat i Mexico. Den grænser op til staterne Tamaulipas mod nord, Oaxaca og Chiapas mod syd, Tabasco mod sydøst, Puebla, Hidalgo og San Luis Potosí mod vest og den Mexicanske Golf mod øst. Hovedstaden er Xalapa. Med 6,9 millioner indbyggere er staten Veracruz den tredjemest folkerige i landet, efter det Føderale Distrikt og staten Mexico.

Xalapa er både statens hovedstad og universitetsby. I dag er byen kendt som et af de vigtigste steder for Kaffe produktion i Mexico.

Under den præ-spansktalende periode var området, der nu udgør Veracruz beboet af fire indfødte kulturer. Huastecos og Otomíes besatte nord, Totonacas bosatte sig i midt-nord, og Olmekerne, en af de ældste kulturer i hele Amerika, dominerede syd mellem 1300 og 400 f.Kr. Flere vigtige olmeker steder er beliggende langs floder på kystsletten i Veracruz. De omfatter San Lorenzo (1300-900 f.Kr.) og Tres Zapotes (1000-400 B.C). I deres storhedstid var disse tre bosættelser nok de mest komplekse ceremonielle steder fundet i Mesoamerika; dog omkring 400 f.Kr., forsvandt de særlige kendetegn ved Olmeker-kulturen, og området blev erstattet af de nye mexicanske og maya civilisationer.

I dag er staten berømt for sine smukke strande og sit årlige karneval, en fest med musik, dans og spektakulære parader. Mange af områdets første indbyggere, bl.a. Otomi-folket, bor stadig i staten. Det er den femte-største indfødte etniske gruppe i Mexico, som er spredt over det hele i det centrale Mexico fra Michoacán til Veracruz.

TIDSLINJE:

o. 100 FVTEl Tajín blev grundlagt. Fra ca. år 600 til ca. år 900 oplevede byen sin storhedstid, men omkring år 1200 blev byen forladt efter at den havde været udsat for et fjendtligt angreb. I 1785 blev El Tajín officiel genopdaget og i 1992 kom den med på UNESCOs Verdensarvsliste. Ruinbyen ligger i dag omgivet af jungle og består bl.a. af pyramider, templer, platforme og blodbaner. Ved siden af ruinerne ligger der et lille museum, hvorved volador-ritualet kan opleves.

o. 1100-talletAztekerne invaderede området, og dominerede Veracruz i 1400-tallet.

1518 – De første spanske erobrerer ankom til Veracruz anført af Juan de Grijalva. Ekspeditionen omfattede også Bernal Diaz del Castillo, der senere blev en forkæmper for de indfødtes rettigheder.

1519 – Den 22. april blev kystbyen Veracruz etableret af Hernán Cortés. Han kaldte byen “Villa Rica de la Vera Cruz“, med henvisning til områdets guld og dedikeret til ‘Sande Kors’, fordi han landede på den kristne helligdag langfredag, dagen for korsfæstelsen. Det var den anden spanske bosættelse på fastlandet i Amerika, men den første til at få et våbenskjold. Læs mere her.

1570 – en afrikansk slave ved navn Gaspar Yanga førte en opstand og etablerede San Lorenzo de los Negros. I koloniale Mexico, var dette en af de eneste koloni for afrikanske sorte for at få sin uafhængighed og frihed gennem oprør. Efter forsøg på at generobre slaverne og afslutte oprøret i 1606 og 1609, besluttede de spanske myndigheder til at forhandle med fællesskabet. Til gengæld for de sortes frihed, accepterede Yanga ikke at overfalde spanske samfund. I 1630, etablerede bosættelsen byen Yanga. I 1871, fem årtier efter mexicanske uafhængighed, blev Yanga udpeget som en ‘national helt af Mexico’ og El Primer Libertador de las Americas. Dette blev i høj grad baseret på en konto ved historiker Vicente Riva Palacio.

1835-1836Texasrevolution blev udkæmpet fra 2. oktober 1835 og 21. april 1836 mellem Mexico og Tejas området (senere kendt som Texas) i den mexicanske delstat Coahuila y Tejas. Texas hørte under Mexico i perioden 1821 – 1836.

1836Slaget ved Alamo blev udkæmpet mellem Mexico og oprørske styrker fra Texas i San Antonio hvor den tidligere missionsstation Alamo, der var ombygget til et fort lå.

1836 – Den 21. april tabte Antonio López de Santa Anna Slaget ved San Jacinto og blev taget til fange dagen efter. Nogle dage efter det, underskrev han fredstraktaten, der afsluttede krigen mellem Texas og Mexico, hvilket resulterede i, at den nye uafhængige stat, Republikken Texas blev oprettet. General Santa Anna blev ofte kaldt ‘manden, der var Mexico’. Den principløse eventyrer dominerede Mexico i 25 år, hvor han tjente som præsident 7 gange, og skiftede partier og ideologier efter behag.

1994 – FILM: Nogle af scenerne til den amerikanske spillefilm Dødens Karteller (Clear and present danger) indspillet i Coatepec.

2010 – I september måned, forårsagede den lille men stærke orkan i kategori 3, med navnet Karl, omfattende oversvømmelser og skader, der berørte ca. en halv million mennesker. Kun 16 døde og andre 11 forsvandt sporløst. 65 kommuner i staten blev erklæret for katastrofeområder. Foreløbige skader blev vurderet til 3,9 mia. dollars.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.