YUCATÁN

Yucatán er en af Mexicos 31 stater som befinder sig på den nordlige del af Yucatán-halvøen. Den grænser op til de mexicanske stater Campeche mod sydvest og Quintana Roo mod øst og sydøst, samt den Mexicanske Golf mod nord og vest.

Staten er mest kendt for sine Mayaruiner (se oversigt her). Der findes mellem 2600-2700 ruiner, hvoraf 17 af dem er blevet restaureret og åbnet for offentligheden.

Mayaerne blomstrede og etablerede en af deres største byer, Chichen Itza, i hvad der nu Yucatán, hvor de også  mellem år 300 og 900 grundlagde byerne UxmalIzamal, Motul, Mayapan, Ek ‘Balam og Ichcaanzihóo (også kaldet T’ho), nu Mérida. Under den klassiske periode (500 f.Kr.-250 e.Kr.) dukkede de op i Quintana Roo, hvor de etablerede ceremonielle centre på Coba, Dzibanche og Kohunlich. Quintana Roo blev anset for at være porten til mayaernes verden.

Den geografiske udbredelse af Maya-civilisationen kendt som Maya-området strakte sig over de sydlige mexicanske stater Chiapas, Tabasco og Yucatán-halvøens stater: Quintana Roo, Campeche og Yucatán. Mayaområdet strakte sig også over hele den nordlige centralamerikanske region og vore dages Guatemala, Belize, El Salvador og det vestlige Honduras.

Ifølge legenden, da Francisco Hernández de Córdova ankom på kysten af Yucatán, spurgte han de indfødte, hvor han var. De svarede på deres modersmål, at de ikke forstod, hvad han sagde. Fordi Córdova troede deres svar lød som ordet Yucatán, gav han dette navn til regionen.

Chicxulub-krateret er et gammelt nedslagskrater, hvor halvdelen ligger under jorden inde på Yucatán-halvøen i Mexico og den anden halvdel ligger under havbunden ud for halvøen. Centrum findes omtrent dér, hvor byen Chicxulub ligger. Undersøgelser har vist, at begivenheden fandt sted i den sidste del af kridttiden for ca. 65,5 millioner år siden og var så voldsomt at det medførte en massedød af liv på Jorden. (video)

I dag er Yucatán den sikreste stat i Mexico og Mérida blev tildelt City of Peace prisen i 2011.

TIDSLINJE:

o. 2500 FVTMayaerne begyndte som jægere og samlere og migrerede ind i Yucatán.

o. 600 EVT – Mayaerne migrerede mod de nordlige områder i Sydamerika og etablerede nogle af de tidligst kendte kakaoplantager i Yucatán. Kakaobønnerne som kun var forbeholdt maya-eliten, blev blandet med vand for at lave en usødet drik.

o. 987Toltekerne troede at de fulgte deres gud Quetzalcóatl til området. Ifølge deres mytologi, krævede Quetzalcóatl menneskehjerter som offer, og toltekerne adlød og udførte disse menneskeofringer. Toltekernes kultur havde stor indflydelse på mayaerne i Yucatán. Dette kan tydeligt ses i Chichén-Itza.

1250 – Da den post-klassiske mayaperiode sluttede, blev de fleste byer opgivet. Det er stadig et mysterium, hvordan denne civilisation kunne gå i opløsning.

1519Hernán Cortés stoppede kortvarigt ved Yucatán for at redde den skibbrudne franciskanermunk Jerónimo de Aguilar, før rejsen fortsatte til Veracruz.

1540Francisco de Montejo grundlagde byen Campeche i den mexicanske delstat af samme navn.

1542 – Byen Mérida, der i dag er hovedstad i staten,  blev grundlagt af Francisco de Montejo på stedet af tidligere by T’ho.

1562I et forsøg på at konvertere de oprindelige folk til den katolske tro, byggede franciskanermunkene mere end 30 klostre i Yucatán i håbet på at erstatte mayakulturen med kristendommen. Franciskanermunken Fray Diego De Landa beordrede at alle håndlavede mayaernes bøger og statuer skulle ødelægges. Få af disse sjældne og vigtige kulturelle artefakter overlevede. Derudover reduceret den spanske undertrykkelse og sygdomme betydeligt den indfødte befolkning fra omtrent 5 millioner i 1500 til 3,5 millioner et århundrede senere.

1648Gul feber epidemi.

1761Jacinto Canek, en klosteruddannet mayaindianer, førte an i et oprør mod regeringen. Kampene resulterede i dødsfald blandt tusindvis af indfødte og henrettelse af Canek i Mérida.

1821 – Da Mexico opnåede uafhængighed fra Spanien, blev Yucatán en del af det uafhængige mexikanske imperium, men forblev en fjern provins indtil 1824, da den blev delt i tre stater: Campeche, Quintana Roo og Yucatán.

1823Yucatán bliver en del af Mexico.

1988Chichén Itzá blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.