DOMINIKANSKE REPUBLIK

Den Dominikanske Republik er en stat, som udgør to tredjedele af øen Hispaniola i det Caribiske Hav. Landet grænser op til Haiti.

Efter mange år med diktatur eller korrupt demokrati menes styret at have bevist nogenlunde legitimitet efter valget i 1996, hvor den mangeårige leder Balaguer mistede magten til Leonel Fernández.

Området blev først inddraget i verdenshandelen i 1492, hvor Columbus lagde til på øen. Spanierne medbragte sygdom og slaveri til de indfødte, og det medførte Arawak-folkets udslettelse.

Den Dominikanske Republik er det mest besøgte rejsested i Caribien. Golbanerne, der har åbent hele året, er blandt de bedste attraktioner på øen. Santo Domingo’s Ciudad Colonial er den ældste permanente koloni i den Nye Verden, og er erklæret til UNESCO’S Verdensarvliste.

TIDSLINJE:

200-1300-tallet – Det meste af Caribien bliver beboet af Carib, Taino og Arawak-indianere.

1492Christoffer Columbus foretog sin første rejse til Den Nye Verden, og opdagede øen den 5. december, som han kaldte Hispaniola, eller “Lille Spanien”.

1496 – Da spanierne vendte tilbage grundlagde Bartolomeo Columbus (bror til Christoffer) den nuværende hovedstad, Santo Domingo, som den første europæiske by i Amerika. Landet kom under spansk styre. Frankrig overtog den del af Hispaniola, der i dag er Haiti.

1500-talletDet Spanske Imperium besatte hele Caribien og det meste af Latinamerika. Hispanola, Puerto Rico, Cuba, Jamaica, og Trinidad blev koloniseret. Læs mere her.

1522 – Den taino-indianske leder, Enriquillo, ledte et vellykket oprør mod spanierne, og sikrede hans folks frihed og rettigheder. Han anses for at være en helt for det dominikanske folk.

1586-1590’erne – Den engelske kaprer Sir Francis Drake, erklærede krig mod de spanske skibe og havne. Han angreb bl.a. i 1586 det svært bevæbnede Santo Domingo i Hispaniola, og tvang guvernøren til at betale en stor portion løsepenge.

1793 – De første britiske soldater ankom til St. Dominigue‘s kyst.

1795Spanien afstod sin del af Hispaniola øen til Frankrig.

1808 – Efter et spansk oprør ledt af kreolerne, generobrede Spanien Santo Domingo.

1810Napoleon detroniserede den spanske konge, Ferdinand VII.

1821 – Den østre del af den spanske koloni Haïti løsrev sig 1821 fra moderlandet og forenede sig med den øvrige del af øen til en selvstændig republik. Santo Domingo erklærede sig uafhængig samme år, hvilket medførte at Haiti besatte byen.

1822 – Landet blev invaderet af Haiti, der havde løsrevet sig fra Frankrig i 1804, og dermed var blevet den første sorte republik. Forskellen mellem de to lande var stor, hvilket medførte mange års fjendsk naboskab.

1844 – Landet opnåede uafhængighed fra Haiti, Santo Domingo erklærede uafhængighed og blev den Dominikanske Republik.

1861Spanien generobrede landet for en kort periode, indtil D.R. blev en selvstændig republik i 1865.

1906 – En 50-års kontrakt blev underskrevet af USA og D.R.. Amerikanerne overtog republikkens toldafdeling til gengæld for at have købt deres gæld.

1906-1911 – Den 31. præsident i D.R. Ramón Cáceres, blev overfaldet af rebeller og snigmyrdet i hans bil den 19. november. Det blev starten på en borgerkrig, der endte med amerikansk besættelse i 1916. De amerikanske marinesoldater gik i land den 16. maj 1916 og fik kontrol over landet i løbet af to måneder. Besættelsen varede indtil oktober 1922.

1930Rafael Trujillo begyndte sin militærkarriere under den amerikanske besættelse. Han blev valgt med 95% af stemmerne, men han var officielt kun præsident i 1930-38 og 1942-52. I virkeligheden styrede han landet som diktator indtil sin død. Han og hans nære efterfølgere hjalp desuden flere diktatorer i andre lande, også Haitis diktator og Cubas diktator Fidel Castro. Trujillo led af storhedsvanvid. Hovedstaden Santo Domingo blev omdøbt “Ciudad Trujillo” i 1936, og landets højeste bjerg Pico Duarte blev “Pico Trujillo”.

1961Rafael Trujillo blev myrdet den 30. maj, da han kørte i sin Chevrolet Bel Air 1957 og blev angrebet og skudt på en vej udenfor hovedstaden.

1966Joaquin Balaguer, der var en af Trujillos håndgange mænd, blev præsident, og styrede landet i 30 år. Det blev 30 år med mindre vold end Trujillo. Han blev en stærk kraft i landets politik, og ønskede i en alder af 94 år at opstille til præsidentvalget, men døde før dette, den 14. juli, 2002.

1978 – Efter at landet var regeret af en række diktatorer de sidste 134 år, blev demokrati endelig introduceret dette år.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.