JAMAICA

JamaicaMap

Jamaica (udtales på dansk /sjaˈmajka/) er en østat og den tredjestørste ø i det Caribiske Hav lidt syd for Cuba. Jamaica er bjergrigt, og det højeste punkt er Blue Mountain Peak.

Størstedelen af indbyggerne på Jamaica stammer oprindeligt fra Afrika, men der er dog også mindre grupper af kinesere, indere, arabere og europæere. Levevilkårene er ikke særligt gode. Der har tidligere været stor emigration til Storbritannien og USA, og der sker stadig en meget betydelig vandring fra land til by, hvilket har betydet en stor tilvækst af slumkvarterer især i hovedstaden Kingston.

TIDSLINJE:

1494 – Christopher Columbus opdager Jamaica.

1509 – Jamaica besættes af spanierne under licens fra Columbus’ søn; en stor del af det indfødte Arawak samfund uddør ved udsættelse for de europæiske sygdomme; Afrikanske slaver sættes i arbejde ved sukkerplantagerne.

1655 – Jamaica besættes af briterne.

1657 – Admiral Robert Blake besejrede den spanske vestindiske flåde i kampen om Jamaica.

1670 – Jamaica blev formelt afstået til briterne i overensstemmelse med traktaten i Madrid.

1688 – Den legendariske kaptajn, Sir Henry Morgan, der var aktiv fra 1663-67, døde enten af ødem eller tuberkulose eller en kombination af begge sygdomme, den 25. august. Han blev begravet i Palisadoes, men begravelsespladsen sank i havet efter 1692-jordskælvet. I 1944 blev en flaske rom opkaldt efter ham, da Morgan i 1680 begyndte at fremstille rom. Læs mere her.

1962 – FILM: Optagelserne til den første James Bond-film begynder på Jamaica den 16. januar. Titlen er “Agent 007 – Mission Drab“, og Sean Connery er James Bond. Læs mere og se billeder fra den danske presse her.

1692Port Royal, engang den mest travle handelcentrum i det britiske Vestindien og berygtet for de generelle udskejelser, ødelægges af et jordskælv. I alt menes omkring 3000 at være dræbt, og 23,000 såret. Indbyggerne bygger en ny by der bliver kaldt Kingston i nærheden.

1834 – Slaveriet afskaffes.

1720 – Piraten John Rackham (Calico Jack), blev hængt den 17. november. Rackham var forbillede for den fiktive pirat Rackham den Røde i Tintin-hæfterne “Enhjørningens Hemmelighed” og “Rackham den Rødes skat“, der udom året efter.

1865 – Briterne stopper brutalt oprøret ved Morant Bay, der var startet af de frie slaver som reaktion på akut nød, og tvinger den lokale lovgiver at overgive sine beføjelser; Jamaica bliver en kronekoloni. Lederen af oprøret, Paul Bogle blev taget til fange af briterne i oktober og henrettet efter odre fra Storbritannien. Bogle blev senere kaldt en nationalhelt på Jamaica pga. han oprør mod det britiske kolonistyre på øen.

1870 – Bananplantager etableret da sukkerrørs-industrien faldt i lyset af konkurrencen fra europæisk roesukker.

1884 – Ny forfatning markerer den indledende genoplivning af lokalt selvstyre.

1907 – Kingston blev ødelagt af jordskælv.

1938 – Alvorlige optøjer forårsaget af arbejdsløshed og vrede mod britiske racepolitik; Folkets National Party (PNP) grundlagt af Norman Manley.

1945 – Den vel nok mest kendte reggae-musiker nogensinde, Robert “Bob” Nesta Marley blev født i Saint Ann, den 6. februar. Han slog igennem i 1975 med hitsangen “No Woman, No Cry”. Han døde af hjernesvulst og lever- og lungekræft på The Hospital of Meird i Miami, Florida den 11. maj, 1981, kun 36 år gammel.

1951Orkanen Charlie dræbte over 252 mennesker og forårsagede skader for mere end 75 mio$.

1958 – Jamaica bliver medlem af den britisk-sponsorerede Federation of the West Indies. Tre år senere trækker Jamaica sig ud igen.

1962 – Jamaica bliver uafhængig med Alexander Bustamante fra Jamaica Labour Party (JLP) som statsminister.

1972Michael Manley bliver premierminister efter en imponerende sejr af PNP i parlamentsvalget og udøver en politik for økonomisk selvstændighed.

1980Edward Seaga bliver premierminister efter hans JLP vinder valget. Han fortsætter med at privatisere statslige virksomheder og at distancere Jamaica fra Cuba. USA giver Seaga regering betydelig støtte.

1986Usain Bolt bliver født i Trelawny den 21. august. Han blev atlet og hans store gennembrud kom ved OL i Beijing 2008, hvor han vandt guldmedalje på 100 meter i den daværende verdensrekordtid 9.69, og få dage senere guld på 200 meter, igen i verdensrekordtid, 19.30 sekunder.

1988 – Jamaica bliver hårdt ramt af Orkanen Gilbert.

1992 – Manley træder tilbage som statsminister pga. dårligt helbred, og efterfølges af Percival J. Patterson.

1999 – Regeringen beordrer i juli hæren til at patruljere gaderne i Kingston efter en massiv stigning i kriminalitet.

2001 – Tropper og pansrede køretøjer rykker ind i i hovedstaden, Kingston i juli for at genoprette orden efter tre dages uroligheder der efterlod mindst 27 døde.

2004 – I september hærger den hidtil største orkan (Ivan) øen og smadrer tusinder af hjem.

2006 – i februar vælges den lokale kvindelige minister Portia Simpson Miller som leder af PNP. Hun afløser Patterson og bliver den første kvindelige statsminister i marts måned.

2007Bruce Golding (JLP) bliver den næste statsminister.

2008 – Parlamentet stemmer for at beholde dødsstraffen, da Jamaica stadig kæmper med at holde styr på en af verdens højeste antal af mord.

2010 – I maj-juni bliver dusinvis dræbt i en kamp for at arrestere den formodede narkobaron Christopher “Dudus” Coke. Han udleveres til USA.

2011 – Andrew Holness overtager statsministerposten i oktober, efter at Golding stopper på grund af “Dudus” Coke affæren. Portia Simpson-Miller fra PNP vinder i et snuptag parlamentsvalget i december.

2012 – i januar måned, da Simpson-Miller indtager statsministerkontoret, fortæller hun at det er på tide efter 50 års uafhængighed at bryde med det britiske monarki og blive en republik.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.