ANGUILLA (britisk)

Højreklik og åbn for fuld str. Foto: www.wikipedia.org

Højreklik og åbn for fuld str. Foto: www.wikipedia.org

Anguilla er en ø i Caribien som er et britisk oversøisk territorium. Den ligger vest for de Britiske Jomfruøer og nord for St. Martin. Hovedstaden hedder The Valley. Øen, der er omgivet af koralrev har et samlet areal på 90 km² og omkring 15, 754 indbyggere (2013). Anguilla er den nordligste af Leewardøerne i De små Antiller. Øens territorium inkluderer disse øer: Anguillita, Dog Island, Prickly Pear Cays, Sandy Island, Scrub Island, Little Scrub, Scilly Cay, Seal Island og Sombrero, bedre kendt som Hat Island.

Med øens flade topografi, er den heller ikke tiltrukket af regnskyer på samme måder som bjergrige øer er. Resultatet er en af de mest sædvanlige solrige klimaer i hele Caribien. Det næsten blændende hvide sand på strandene og de smukke turkisfarvede farvande er en del af Anguillas attraktion.

Øen er blevet et populært skattely, der ikke har nogen kapitalgevinster, ejendom, overskud eller andre former for direkte beskatning på enten enkeltpersoner eller selskaber. På grund af dens form, er øen tidligere kendt under navnet Snake Island (Slangeøen).  

Religiøse artefakter og levn fra ceremonier (dateret: 600-1400 FVT) som er blevet fundet på pladser som Big Springs og Fountain Cavern tyder på at de føreuropæiske indbyggere var ekstremt religiøse i deres natur.

TIDSLINJE:

1300 FVTAnguilla blev først bosat af amerika-indianske stammer, der migrerede fra Sydamerika.

300Arawak-indianere bosatte sig på øen.

1565 – Den franske opdagelsesrejsende, Pierre Laudonnaire, besøgte øen.

1631 – Hollænderne mener, at de byggede et lille fort på øen. Men ingen rester er nogensinde blevet fundet.

1650 – Anguilla blev først koloniseret af engelske nybyggere fra Saint Kitts i begyndelsen af året. De begyndte at dyrke både tobak og majs. Hvis de ikke var under angreb fra indianere, blev de angrebet af franskmænd, muligvis andre europæere, der alle elskede at plyndre.

1656 – Caribiske indianere ødelagde de opdagelsesrejsendes bosættelser.

1666 – Franske styrker overtog øen. Briterne genvandt senere kontrollen med øen.

1683 – Afrikanske slaver ankom til øen.

1700-tallet – Øen administreres af den britiske regering gennem Antigua.

1800-tallet – Øen prøvede sig frem med slaveri-baserede plantager, men jorden var for dårlig til at det førte til noget godt.

1824 – Da øen blev indlemmet sammen med Saint Kitts og Nevis, blev de til en eneste britisk besiddelse, hvilke indbyggere selv var imod.

1830’erne – Slaveriet blev afskaffet i 1833, og slaverne fik lov til at bruge plantagerne som de ville. Men de fleste plantageejere vendte tilbage til Europa, og efterlod Anguillas samfund til afrikanske landmænd og fiskere. På dette tidspunkt faldt indbyggertallet fra 10,000 til 2000 personer.

1833-1967 – Øboerne lider under arrangementet med St. Kitts. De bliver fattigere på grund af St. Kitts egeninteresse. Indbyggerne bliver mere og mere utilfredse, og anmoder om at tale med Storbritannien, men det blev overhørt.

1871 – Anguilla blev en føderation.

sidst-1950’erne-1967 – Spændinger mellem Anguilla og St. Kitts tager til. Den excentriske chefminister for St. Kitts, Robert Bradshaw,  kommer med trusler, hvilket for situationen til at eskalere til kogepunktet, da Anguilla stadig lever på et eksistensminimum af landbrug og fiskeri.

1967 – I maj måned udviser øboere på Anguilla den 15-mand politistyrke fra St. Kitts, og kræver direkte forbindelse til Storbritannien.

1969Anguilla erklærer sig for en uafhængig republik, med Ronald Webster som præsident.

1971 – Den britiske myndighed blev genindsat.

1976 – Anguilla fik en ny grundlov som gav øen en større mængde selvstændighed.

1980Anguilla blev et “afhængigt territorium”.

1982 – En ny grundlov der blev skrevet, blev revideret i 1990.

1998 – Orkanen Georges hærgede, forårsagede ødelæggelser og mange dødsfald.

2000 – I begyndelsen af året, begyndte en ny udvikling at tage fart takket være tilstrømningen af udenlandsk kapital, som gjorde øen til et stabilt parlamentarisk demokrati.

2005 – Anguilla afholdt parlamentsvalg.

2009 – Anguilla konkurrerede til VM i atletik i Berlin.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.