BARBADOS

Barbados er en østat i øgruppen de Små Antiller i Caribien. Det er et af verdens mindste, men tættest befolkede lande. Østaten er med sine 430 km² mindre end Bornholm, men har med næsten 300.000 indbyggere en befolkningstæthed, der er mere end 7 gange så høj.

Hovedstaden hedder Bridgetown og er den største by på øen. 

Barbados er opdelt i 11 sogn: Christ Church, Saint Andrew, Saint George, Saint James, Saint John, Saint Joseph, Saint Lucy, Saint Michael, Saint Peter, Saint Philip, Saint Thomas.

Barbados er kendt for to pirater fra Caribien – Sam Lord og Stede Bonnet. Begge var lige unikke i det at Sam Lord aldrig satte foden på et skib – legenden fortæller at Sam Lord hængte lanterner op i toppen af træerne nær sit slot for at lokke skibe til at tro, at de var i nærheden af hovedstaden og ødelagde deres skibe på revene. Han plyndrede derefter skibene! Stede Bonnet blev pirat på en usædvanlig måde. Han købte sit eget skib (uhørt blandt pirater!) og betalte sit mandskab – og han havde ingen forstand på at sejle, men alligevel lykkedes det ham at plyndre adskillige skibe. En dag mødte han Kaptajn Edward Teach, bedre kendt som Sortskæg og slog sig sammen med ham på et plyndringstogt. Deres venskab ændrede sig til det modsatte da Sortskæg overtog Bonnets skib, før det lykkedes ham at få det tilbage igen. Denne usædvanlige kaptajn, blev taget til fange og hængt i slutningen af 1718.

I dag kan man via Barbados tage på sightseeing til naboøen Dominica hvor meget af spillefilmen “Pirates of the Caribbean” filmen blev optaget. Man kan også udforske de mange skibsvrag på havets bund ud for kysten, eller sejle en tur med piratskibet Jolly Roger (se her).

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16294055

Foto: wikimedia.org

TIDSLINJE:

650-350 FVT – Øens første beboere menes (fuldt dokumenteret) at være Saladoid-Barrancoid-indianere fra Venezuela.

800Arawak-indianere ankom til øen.

1200Caribiske indianere fra Venezuela erobrede øen og drev Arawak-indianerne fra øen.

1500 – De caribiske indianere forsvandt fra øen.

1536 – Den portugisiske opdagelsesrejsende Pedro a Campos eller Pedro Campos opdagede øen på vej til Brasilien. De lagde til der hvor St. James sognet blev etableret. Han navngav øen “Los Barbados”, der på dansk betyder “De Skæggede”, muligvis opkaldt efter øens figentræer, hvis lange hængende luftrødder minder om skæg.

1625 – Den britiske kaptajn John Powell landede den 14. maj på den ubeboede ø og erklærede den for Englands ejendom.

1627 – Kaptajn Henry Powell (John’s bror) ankom på den ubeboede ø med 80 bosættere og 10 slaver (alle stjålet fra et kapret portugisisk skib), og etablerede en koloni først med navnet Jamestown, senere Holetown, hvor tobak og bomulds-plantager med hvide tjenere på kontrakter skulle kultivere afgrøderne; England importerede sorte slaver fra Afrika, som blev brugt indtil 1834, hvor slaveriet blev forbudt.

1628 – I slutningen af året var befolkningstallet nået 2000 bosættere.

1640 – Øboerne opdagede potentialet med sukker og arbejdskravene i de nye plantager medførte at de begyndte at importere store mængder afrikanske slaver. Den første sukkerplantage blev en umiddelbar økonomisk succes, men på bekostning af de slaver der døde indenfor et par år efter det hårde arbejde – men de blev hurtigt erstattet af nye slaver.

1649 – Det første mislykkede slaveoprør var resultatet af de afrikanske slaver der var trætte af at blive overbebyrdet og underernæret fordi de skulle arbejde fra solopgang til solnedgang.

1663Barbados blev en britisk kronebesiddelse.

1672 – Det andet mislykkede slaveoprør var planlagt over tre år og inkluderede hele øen. Desværre kom en kvindelig slave med navnet Fortuna til at fortælle om oprøret til hendes hvide ejer. Slaverne blev anholdt, tortureret og henrettet.

1692 – Det tredje og største slaveoprør mislykkedes. Slaverne forsøgte igen at befri sig selv med en plan der involverede hele øen, hvor hundredevis af slaver var indblandet. Da støvet havde lagt sig, var op til 200 slaver arresteret og over 90 henrettet efter at være dømt skyldig i oprør.

1701 – Slaveopstanden endte med en lige så brutal reaktion fra briterne som de foregående oprør.

Forfatteren David M. Robertson skrev om tilstanden hos de afrikanske slaver på Barbados og holdningen hos de hvide mennesker der holdt dem som slaver:

“The slave-generated wealth of Barbados came at an appalling cost in African lives. Throughout the seventeenth century, the island had one of the highest mortality rates for Blacks in the Western Hemisphere and, whether from disease, malnutrition, or torture, more died annually than were imported to work the great sugar plantations. Unlike their English contemporaries in Massachusetts, Barbadians seldom looked inward to their consciences, and so long as the supply of African slaves seemed illimitable, their economy appeared untroubled.”

1780 – Orkanen Huracán San Calixto dræbte over 4000 øboere. Mellem 20-22.000 mennesker døde i de Små Antiller da stormen passerede fra 10-16. oktober. (Læs her).

Bussa’s frigørelses-statue i Bridgetown. Foto: Wikipedia.org

1816 – Påskesøndag, den 14. april, besluttede de afrikanske slaver på øen endnu engang at ende deres fangenskab. Under ledelse af Bussa organiserede de oprøret, der startede fra St. Philips og så videre til Christ Church, St John, St Thomas, St George og dele af St Michael. Tre dage senere blev oprøret nedkæmpet af den lokale militia (soldater) og de kejserlige tropper (britiske soldater) der var stationeret på øen. Militær undtagelsestilstand blev erklæret mandag den 15. april og endte den 12. juli. (Læs mere her)

1833 – Ved slavefrigørelsen var størrelsen på slavebefolkningen omkring 83.000.

1835 – Royal Barbados Police Force (RBPF) etableres.

1854 – En kolera-epidemi dræbte over 20.000 beboere.

1876 – Britiske forslag til sammenslutning af Barbados og Windward Islands udløste optøjer på øen.

1937 – Barbados Labor Party (BLP) blev grundlagt af Grantley Adams som svar på optøjer og social uro fra arbejderklassen pga. dårlig økonomiske vilkår.

1966 – Øen opnåede selvstændighed fra Storbritannien.

1967Barbados sluttede sig til Forenede Nationer.

1976 – Den 6. oktober blev Cubana Flight 455 bombet kort efter at være lettet fra Grantley Adams International Airport. Alle 73 passagerer ombord blev dræbt.

2000 – Barbados kom på listen i Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling – lande som anses for at være usamarbejdsvillige skattely. To år efter blev øen fjernet fra listen.

2005 – Optøjer og brand i HM Glendary Prison den 29. marts får det militære personel fra de omkringliggende øer til at komme til øen og dæmpe opstanden (varede til dagen efter).

2011 – Den historiske Bridgetown og dens garnison blev den 25. juni indskrevet på UNESCO World Heritage List. (se interaktiv oversigt her)

berit-watkin

Photo by: https://flic.kr/p/bjPzgS

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.