SAINT LUCIA

Foto: www.welt-atlas.de

Foto: www.welt-atlas.de

Saint Lucia er en østat i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Det er en del af de små Antiller og er beliggende nord for øerne Saint Vincent og Grenadinerne og syd for Martinique.

Der er mange spekulationer om hvem der opdagede øen først, nogle siger det var Columbus på hans fjerde rejse i 1502, andre tror det var Juan de la Cosa. Uanset hvad, var der ingen der bosatte sig rigtigt på øen før 100 år senere.

Øen har skiftevis været under britisk og fransk herredømme. Castries er hovedstad (grundlagt 1650), og er flere gange blevet genopbygget efter at være blevet ødelagt af brand. Der bor omkring 61,400 mennesker i byen.

I anden halvdel af 1800-tallet var Vieux Fort centrum for St. Lucia’s sukkerindustri. En del af Vieux Fort kaldes Black Bay, og navnet stammer fra legenden om den berygtede Sørøverkaptajn Sortskæg, der skulle have brugt denne del af landet til at gemme sit tyvegods mellem 1717-1718.

Under Anden Verdenskrig blev Vieux Fort også base for de amerikanske tropper, og en af beviserne på dette, var en tunnel, som stadig eksisterer i dag, som mange af øens beboere ikke kender til – den løber fra Clark Street til St. Judes Hospital i Augier.

De to tårnhøje vulkanske kegler på den sydvestlige kyst, Gros Piton og Petit Piton forbliver en stor hjælp for søfolk, og betragtes som en af de mest berømte varetegn i Caribien. Mount Gimie er det højeste bjerg på øen, med sine 950 meter.

Øen er på størrelse med Bornholm.

TIDSLINJE:

200 – Øen var først beboet af Arawak-indianere, der havde slået sig ned ved det som i dag er Pigeon Island. De kaldte den “Iouanalao“, der betyder “Iguanernes ø“. Der er adskillige arkæologiske steder, som dokumenterer og viser indianernes veludviklede sans for keramik.

800Caribiere overtog øen, og dræbte deres mænd og brugte kvinderne og gjorde dem til en del af deres eget samfund. De kaldte øen “Hewanauru” og senere “Hewanorra“, hvilket er grunden til at den senere internationale lufthavn i Vieux Fort blev kaldt Hewanorra International Airport.

1500 – Øen blev opdaget af den spanske opdagelsesrejsende Juan de la Cosa. Han spillede en vigtig rolle i de første to rejser med Christopher Columbus til Vestindien, da han var ejer af og kaptajn på Santa Maria, som var det største af de tre skibe Columbus brugte på sin første rejse over Atlanterhavet til Amerika i 1492.

1550’erne – Den franske pirat Francois Le Clerc (Træben), ankom til øen, og oprettede sin base på Pigeon Island, hvorfra han kunne angribe og røve de passerende spanske skibe. Han lavede en aftale med caribierne om ikke at angribe hans skibe.

1600-talletHollænderne ankom til øen og etablerede en befæstning ved Vieux Fort.

1605Caribierne tvang de britiske kolonister på flugt fra øen.

1635 – Franskmænd ankom til øen og etablerede en koloni.

1639Caribierne tvang endnu engang de britiske kolonister på flugt.

1660Frankrig underskriver en traktat med caribierne.

Soufrière. By Gzdavidwong at Chinese Wikipedia.

1746Frankrig etablerer den første officielle bosættelse i St. LuciaSoufriere.

1765 – Den første plantage blev etableret af to franskmænd.

Til venstre d'Estaings 12 skibe. Til højre Barringtons 7 fartøjer. Foto: By Dominic Serres - Royal Museums Greenwich, Public Domain, www.wikipedia.org

Til venstre d’Estaings 12 skibe. Til højre Barringtons 7 fartøjer. Foto: By Dominic Serres – Royal Museums Greenwich, Public Domain, www.wikipedia.org

1778Slaget ved St. Lucia fandt sted den 14. december under den amerikanske uafhængighedskrig mellem den britiske og franske flåde. Admiral George Rodney overtog Pigeon Island og byggede et fort opkaldt efter ham selv. Fort Rodney (video) blev bygget på den mindste af de højeste punkter på øen, og for at kunne skabe bedre udsyn, beordrede han alle træer i området skulle skæres ned.

1780 – I alt tolv bosættelser og et stort antal sukkerplantager var blevet etableret dette år.

1803Briterne invaderer Saint Lucia, men slaverne og franske desertører bekæmper dem i et felttog, men de taber og briterne gjorde øen til deres koloni. Castries, der blev grundlagt i 1650, blev øens hovedstad.

1814Frankrig afstår øen til briterne efter Paris-traktaten, og Storbritannien proklamerer øen som kronekoloni og bringer afrikanske slaver til arbejdet på sukkerrørplantagerne.

1834 – Slaveriet afskaffet.

1842 – Engelsk bliver øens officielle sprog.

1871-1956 – St Lucia medlem af Leeward Islands Federation.

1941Beane Air Force Base blev aktiveret som militærbase af amerikanerne under Anden Verdenskrig, hvor missionen var at forsvare øen mod fjendtligt angreb. Lufthaven blev brugt frem til 1949, derefter renoveret, og konverteret om til Hewanorra International Airport.

1958-1962St Lucia medlem af Federation of the West Indies.

1964 – Øen stopper sukkerrørsproduktionen.

1974Peter Bird og Derek King roede lidt over 6920 km over 106 dage fra øst til vest over Atlanten fra Gibraltar til St. Lucia. De skrev om deres tur i bogen “Small Boat Against the Sea”. Peter Bird forsvandt i 1996 sporløst i havet 1770 km fra Japans kyst i forsøget på at krydse Stillehavet. Kilde.

1979 – St Lucia bliver helt uafhængig.

1993 – Fald i prisen på bananer fører til uro og strejker blandt landbrugere og landarbejdere.

1997 – Den 18. juni blev det rapporteret, at Japan havde bestukket 5 caribiske nationer med omfattende bistand og investeringer for at blokere for beskyttelsen af truede dyrearter. Grenada, St. Kitts og Nevis, Saint Vincent, St. Lucia og Dominica blev alle rapporteret at have været bestukket.

2000 – Den 31. december stormede fire mænd bevæbnede med macheter ind i Basilica of the Immaculate Conception i Castries, hakkede de besøgende ned og satte dem i brand. En nonne, Theresa Egan, blev dræbt og 12 personer såret. De satte ild til præsten Charles Gaillard, der blev alvorligt forbrændt. To af de mistænkte identificerede sig som fjender af korruption i de katolske kirker. Politiet beskrev volden som religiøst motiveret. Kilde.

2002 – I september hærger den tropiske storm “Lili” og ødelægger 75% af bananafgrøderne. Nogle steder er hele plantager udslettet. Fire dødsfald, og 20 mio. $ i skader.

2004 – De to vulkanske tvillingetoppe – Pitonerne – blev erklæret et UNESCO World Heritage Site i juli. De er begge meget stejle og over 700 meter høje.

2007 – Orkanen “Dean” hærgede øen den 17. august, men kun 1 dødsfald, og 6,4 mio$ i skader.

2010 – Den 17. september gik en pistolmand til statsminister Stephenson King’s kontor og dræbte en mand, der ventede på en jobsamtale. King blev ikke ramt under skyderierne, og det lykkedes gerningsmanden at flygte. Kilde.

IDen 30. oktober hærgede orkanen “Thomas” og dræbte 14 beboere, med 588 mio$ i skader.

Les Pitons of St. Lucia

Photo: Serge Melki/www.flickr.com

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.