TRINIDAD og TOBAGO

Trinidad og Tobago er et sydamerikansk land beliggende i det sydlige Caribiske Hav, 11 km fra Venezuelas kyst. Landet består af de to hovedøer, Trinidad og Tobago, og 21 mindre øer.

Port-of-Spain er hovedstad i landet, og den tredjestørste kommune. Den ligger på Trinidads nordvestkyst.

Samlet set er turismen ikke stor i landet (selvom Tobago forholdsmæssigt har flere besøgende end Trinidad), hvilket efterlader øerne – hvis uspolerede skønhed ikke findes i andre Vestindiske lande.

Trinidad og Tobago er fødestedet for calypsomusikken og olietønden, der anses for at være det eneste akustiske musikinstrument der er opfundet i det 20. århundrede. Amerikaneren Harry Belafonte med caribiske rødder gjorde calypsoen populær for det brede publikum i slutningen af 1950’erne og i begyndelsen af 1960’erne. Belafontes album Calypso blev det første album nogensinde, der solgte mere end 1 million eksemplarer.

Siden 1960 har de populæreste calypso solister været Mighty Sparrow, Lord Kitchener, Calypso Rose, Mighty Chalkdust, Black Stalin, David Rudder og Lord Pretender – alle fra Trinidad og Tobago – samt King Short Shirt fra Antigua.

TIDSLINJE:

1498Columbus opdagede øen, og gav den navnet Trinidad efter de tre toppe på det sydøstlige hjørne, og Tobago opkaldt efter den lokale pibetobak.

1532Trinidad blev koloniseret af Spanien, og en guvernør blev udpeget.

1597Spanierne omdøber den originale koloni “Puerto de Espana”.

1630’erne – Hollænderne bosatte sig på Tobago og plantede sukkerrør.

1781Frankrig “beslaglagde” Tobago fra Spanien, og omdannede øen til en sukkerproducerende koloni.

1797Trinidad erobret fra spanierne af en britisk flåde-ekspedition.

1802 – Under Fredstraktaten i Amiens, afstod Spanien Trinidad til Storbritannien.

1814Frankrig afstår Tobago til Storbritannien.

1834 – Slaveriet afskaffes, og kontraktarbejdere bringes ind fra Indien for at arbejde på sukkerplantagerne.

1889 – Trinidad og Tobago administrativt kombineret som en enkelt britisk koloni.

1900-tallet – I begyndelsen af 1900 begyndte man at udvinde olie på Trinidad og senere også naturgas.

1945 – Almindelige valgret indført.

1956Eric Williams, en moderat nationalist, grundlægger Folkets Nationale Bevægelse (PNM).

1958Trinidad og Tobago tilslutter sig det britisk-sponsorerede West Indies Federation.

1962-1981Eric Williams, der også var kendt som en caribisk historiker, blev valgt som øens første premierminister, efter at Trinidad og Tobago blev uafhængig af Storbritannien. Han blev senere anerkendt som “Nationens fader”.

1967Trinidad og Tobago slutter sig til Organisationen af ​​Amerikanske Stater.

1970 – Regeringen erklærer undtagelsestilstand efter voldelige protester fra ‘Black Power’ tilhængere, der kræver en løsning på arbejdsløshed og en ende på udenlandske indflydelse på økonomien. Hundredvis af soldater begå mytteri i støtte, men deres oprør kollapser inden for få dage.

1972 – Undtagelsestilstand ophævet.

Geoffrey Holder. Foto: voodooneworleans.com

1973 – Skuespillere Geoffrey Holder, født i Port-of-Spain, medvirkede som Baron Samedi i James Bond-filmen Live and Let Die. Han døde den 5. oktober, 2014, 84 år gammel.

1975 – Strejke blandt arbejdere i olie, sukker, transport og elsektorer lammer økonomien.

1976Trinidad og Tobago blev til en republik.

1980 – Ildbomber, ildspåsættelser og politiske skyderier hjemsøger landet.

1990 – Over 100 radikale islamister sprænger politiets hovedkvarter, besætter parlamentsbygningen og holder Arthur Robinson og andre embedsmænd gidsler i flere dage i et mislykket kupforsøg.

1999 – Dødsstraf genindført.

2001 – Folketingsvalget i december ender hidtil uset uafgjort, med regeringspartiet og vigtigste opposition der vinder 18 pladser hver. Det skaber politisk dødevande.

2002 – I april anmoder premierminister Patrick Manning parlamentet om at blive suspenderet midt i det fortsatte politiske dødevand. I oktober samme år ender det tredje parlementsvalg på 3 år måneders politisk dødevande.

2003 – I august bliver den statsejede sukkervirksomhed Caroni lukket ned, hvilket medfører tabet af mere end 8000 arbejdspladser. (Læs her)

2005 – I oktober finder en protest med navnet “Dødsmarchen” sted med mindst 10,000 mennesker der demonstrerer mod den kraftigt stigende voldelige kriminalitet.

2006 – Den tidligere premierminister Basedo Panday idømmes 2 års fængsel for at have undladt at fortælle om en oversøisk bankkonto han ejede, mens han var i embedet. Dommen omstødes dog efter appel.

2007 – Planer om at lukke den 100 år gamle sukkerindustri i januar, da produktionen var ramt af nedskæringer i EU-støtte.

2010 – People’s Partnership koalition vinder valget i maj. Kamla Persad-Bissessar bliver landets første kvindelige (indiske) statsminister.

2011 – Undtagelsestilstand indført i august måned ved seks kriminelle “hotspots”, efter en stigning af kriminalitet.

I november måned siger premierminister Kamla Persad-Bissessar at sikkerhedsstyrkerne har afsløret et plot af ‘kriminelle elementer’ der vil myrde hende og flere ministre.

Parlatuvier Bay. Foto: wikipedia.org

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.