PANAMA

Panama er beliggende både i Mellemamerika og Sydamerika, med grænse til Atlanterhavet i nord, Stillehavet i syd, Colombia i øst og Costa Rica i vest. Området omfatter den smalleste del af det amerikanske kontinent.

Hovedstaden hedder Panama City, og er den største by i landet med knapt 700.000 indbyggere.

I midten af ​​1980’erne tog General Manuel Noriega kontrol over Panama, og under hans rodede 5-års diktatur, forsvandt demokratiet, økonomien blev alvorligt beskadiget, narkotikahandlen fra Sydamerika steg, og befolkningen levede i frygt for yderligere undertrykkelse.

TIDSLINJE:

1502 – Den spanske opdagelsesrejsende, Rodrigo de Bastidas, Der havde kortlagt den nordlige kyst af Sydamerika, besøgte Panama.

1503 – Christopher Columbus etablerede en garnison ved mundingen af ​​Rio Belen (vestlige Panama).

1509-1520 – Spanien koloniserede området Nueva Granda (“Nye Granada”, det nuværende Colombia, Ecuador, Panama, Venezuela).

1513 – Den spanske opdagelsesrejsende, Vasco Núñez de Balboa, krydsede Panamatangen, og erklærede Stillehavet for spansk område. Kong Ferdinand gjorde Balboa til guvernør i Panama og Stillehavet.

1514 – 1500 spanske bosættere rejste til Panama.

1519Panama City (Panamá Viejo) blev grundlagt den 15. august af den spanske erobrer, Pedro Arias Dávila og 100 andre personer, ca. 10km øst for sit nuværende centrum (Casco), og blev takket være sin geografiske placering ved Panamatangen hurtigt en betydelig by.

1573 – I marts måned udførte Francis Drake sin største bedrift under sin rejser i Caribien – han kaprede en spansk sølvtransport ved Nombre de Dios. Hans mandskab, bestående af franske kapere og undvegne afrikanske slaver, sejlede ud for Darien (nuværende Panama), for at søge efter det spanske skib. Skibet fandt han i Nombre de Dios havn, og erobrede en stor mængde guld. Sølvet måtte han lade blive, da der ikke var mandskab nok til at tage de spanske skibe med, og hans eget skib havde ikke plads nok i lasten. Da han kom tilbage til Plymouth den 9. augsut, 1973, var der kun 30 engelske sømænd tilbage ombord, alle rige efter den vellykkede kapring. Men til hans store skuffelse, kunne hans bedrift ikke officielt anerkendes, da dronningen havde underskrevet en midlertidig våbenhvile med Filip 2. af Spanien.

1610Panama City nåede en befolkning på 5000, med 500 huse og et par klostre, kapel, hospital og domkirke.

1624 – Spansk sølv flåde sejlede til Panama.

1644 – En stor brand i Panama City, ødelagde den 21. februar, 83 religiøse bygninger, herunder domkirken. På dette tidspunkt boede der ca. 8000 mennesker i byen.

1668 – Kaperkaptajn Henry Morgan, ledede et angreb på byen Portobelo, som på daværende tidspunkt var godt befæstet. Han belejrede byen i to uger inden de erobrede og plyndrede byen.

Illustration af Henry Morgan og hans mænd ved erobringen af en spansk by. Foto: www.todayinbritishhistory.com

1671Panama City blev angrebet den 28. januar, af den engelske kaperkaptajn Henry Morgan, og hans 1400 mænd,  der marcherede fra den Karibiske kyst og junglen til byen. Morgans styrker besejrede byens milits og fortsatte plyndring af Panama. Morgans angreb forårsagede flere tusinde dræbte. Man ved ikke, hvem der gav direkte ordre om at sprænge byens krudtmagasiner, der resulterede i branden der ødelagde byen. Morgan og hans mænd vendte tilbage til Jamaica som helte, men blev kaldt tilbage til England i 1972 for at “svare” for deres handlinger, da de var blevet anklaget for traktatbrud og pirateri af Spanien. Han fik dog to års “husarrest”, hvor han kunne frit bevæge sig rundt, hvor han brugte sit rygte til at indsmigre sig hos de kendte. Morgan, kunne dog bevise, at han ikke kendte til traktaten, og i stedet for straf, blev han slået til ridder af Kong Charles 2. i 1674 og lod ham returnere til Jamaica, hvor han blev viceguvernør fra 1675. Der døde han som en velhavende mand, med tre plantager, 129 slaver, og hans personlige formue lød på 5263£,  den 25. august, 1688.

1673Panama City blev genopført på sin nuværende placering.Det gamle byområde er bevaret som et ruinområde, der i 2003 kom på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

1739 – Admiral Edward Vernon erobrede Portobello. Angrebet viste, hvor sårbar den spanske handelspraksis var, og førte til ændringer i den måde de blev udført. Spanierne skiftet derefter taktik og gik fra større flåder, der besøgte få havne til små flåder, der var mere fleksibele og besøgte en bredere vifte af havne.

1821 – Panama blev selvstændig fra Spanien; sluttede sig til Storcolombia, bestående af Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia.

1830 – Panama blev en del af Colombia, efter Storcolombias kollaps.

1846Panama underskrev traktat med USA, der tillod dem, at bygge jernbane over Panamatangen. Læs mere her.

1850 – Byen Colón blev grundlagt af amerikanere, imens Panamatangen blev rute for guldfeberjagt i Californien. Anlæggelsen af jernbanen begyndte i 1850, og den 28. januar 1855 kunne hele strækningen tages i brug.

1873 – Amerikanske marinesoldater angreb Panama den 7. maj.

1880 – Det første egentlig forsøg på at bygge en Panamakanal under fransk lederskab den 1. januar – tekniske problemer og høj dødelighed, blandt andet pga. malaria, gul feber og andre tropesygdomme, tvang franskmændene til at opgive projektet – i alt døde 21.900 arbejdere. Projektet blev overtaget den 23. februar, 1904, for 10. mio$, og færdiggjort af USA i begyndelsen af 1900-tallet, og kanalen åbnede i 1914.

1903 – Hay-Bunau Varilla-traktaten var en aftale mellem USA og Panama og blev underskrevet d. 18. november, to uger efter Panamas uafhængighed fra Columbia. Aftalen aftalte vilkårene for salg af rettighederne til at bygge en kanal gennem Panama samt for en amerikansk kontrolleret militærzone på begge sider af kanalen.

1906 – Præsident Theodore Roosevelt besøgte Panama, og blev dermed den første amerikanske præsident til at lave officielle besøg uden for USA.

1939 – Panama ophørte med at være amerikansk protektorat.

1952-1955 – Oberst José Antonio Remón Cantera var præsident fra 1. oktober, 1952 til hans død den 2. januar, 1955. Han blev overfaldet på en racerbane og beskudt af et ukendt antal overfaldsmænd med sub-maskingeværer. Han døde 2 timer senere. To andre mænd blev dræbt i angrebet, inklusivt en af Remón’s livvagter. Forbrydelsen er aldrig blevet formelt løst, selvom advokaten Rubén O. Miró tilstod den 12. januar, 1955.

1962 – Den første permanente bro over Panamakanalen var Puente de las Américas, som stod færdig i 1962. Det var den eneste bro, der forbandt Nordamerika og Sydamerika, indtil Puente Centenario blev åbnet i 2004.

1968-1981 – Omar Efraín Torrijos Herrera, var de facto leder over Panama mellem 1968 og 1981. Torrijos var ekstremt intolerant over for politisk opposition. Mange af hans politiske modstandere blev fængslet, forvist fra landet, dræbt eller “forsvandt” på mystisk vis. Desuden var det offentlige hele hans tid plaget af korruption og nepotisme, som gjorde Panama til det land med den højeste offentlige gæld per indbygger. General Omar Torrijos døde i en alder af 52 år, da en flyvemaskine, som han var ombord i, styrtede ind i en bjergvæg under kraftig uvejr, den 31. juli, 1981.

1977 – Det blev besluttet, at Panamakanalen i sin helhed skulle overgå til Panama den 31. december, 1999.

1983-1989 – General Manuel Noriega var landets diktator, men var offentlig aldrig præsident, men havde været chief executive officer for en kort periode i 1989. Han blev fjernet fra magtenog udleveret til USA under den amerikanske invasion af Panama, den 20. december, 1989. USA trak sine styrker ud af Panama 31. januar, 1990.

1992 – Noriega fundet skyldig i narkotikakriminalitet ved den amerikansk domstol, og idømt 40 års fængsel i USA.

1999 – Mireya Moscoso valgt som Panamas første kvindelige præsident; Panama tog fuld kontrol over kanalen den 31. december, som lovet fra USA.

2002 – Præsident Moscoso oprettede en kommission til at undersøge korruption; Panama blev fjernet fra den internationale liste over usamarbejdsvillige skattely, og lovede at gøre skattesystemet mere gennemsigtigt.

2004 – Panamakanalen tjente en rekordomsætning på 1 mia$.

2007 – Udvidelse af Panamakanalen begyndte.

2008 – Fatal nedskydning af fagforeningslederne udløste voldelige sammenstød mellem politi, og bygningsarbejdere i Panama CityNoriega løsladt fra Florida fængslet efter at have afsonet 17 års straf for narkotikahandel.

FILM: Scener fra Quantum of Solace blev indspillet i Panama. Optagelserne begyndte den 7. februar. En sekvens, der krævede flere hundrede statister, blev optaget i Colón (Port-Au-Prince, Haiti) og ved Fort Sherman og ved Howard Air Force Base.  Old Union Club i Casco Viejo (Bolivia) og Instituto Nacional de Cultura (Andean Grand Hotel, Bolivia)

2009 – Noriega gik på anklagebænken i Paris.

2015Panama-papirerne er et lækket sæt data bestående af 11,5 millioner hemmelige dokumenter udarbejdet af det panamanske selskab Mossack Fonseca, som rummer detaljerede oplysninger om mere end 214.000 offshore-selskaber, herunder identiteter på ejere og direktører. Læs mere her.

 

Top til bund, venstre til højre: Panamakanalen, Skyline, Bridge of the Americas, The Bovedas, Casco Viejo Panama og Metropolitan Cathedral of Panama. Foto: www.wikipedia.org

Gatún-slusene, med Det karibiske hav i horisonten. Foto: Stan Shebs/wikipedia.org

Panama Citys finansielle distrikt. Foto: www.wikipedia.org

Panama City om aftenen. Foto: www.wikipedia.org

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.