ARGENTINA

Argentina er en republik og det næststørste land i Sydamerika. Det grænser i øst op til Atlanterhavet, i vest til Chile, i nord til Bolivia og Paraguay, og i nordøst til Brasilien og Uruguay. Kystlinjen er på 4.989 km.

Største byer er (efter indbyggere): Buenos Aires, Cordoba, Rosario, Mendoza, La Plata, Tucuman, Mar del Plata.

Landet er opdelt i 23 provinser (provincias, ental – provincia), og et føderalt distrikt (distrito federal): Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Chubut, Cordoba, Corrientes, Entre Rios, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz, Santa Fe, Santiago del Estero, Tierra del Fuego – Antartida e Islas del Atlantico Sur og Tucuman; den autonome by er Buenos Aires føderale hovedstad.

Hele det vestlige grænseområde bliver indtaget af Andesbjergene, som er den længste kontinentale bjergkæde på Jorden over havoverfladen.

Det højeste bjerg i Andesbjergene er Aconcagua.

Den højeste vulkan i verden, Ojos del Saladobefinder sig på grænsen mellem Chile og Argentina, med en højde på 6891 meter over havoverfladen. Vulkanen er endvidere det næsthøjeste bjerg på den vestlige halvkugle.

Da demokratiet vendte tilbage i 1983, har landet overlevet sin andel af økonomiske, politiske og sociale problemer, og i dag lever demokratiet i bedste velgående.

TIDSLINJE:

1438-1535Inkariget. Det var det største rige i Sydamerika før Columbus, og på sit højdepunkt,et af verdens største samfund.

1502Argentina var befolket af flere forskellige spredte grupper af indianere, da den italienske opdagelsesrejsende, Amerigo Vespucci ankom.

1516 – Juan Diaz de Solis angiveligt den første europæer til at søge efter guld. de Solis oprindelse er omstridt, da der er forskellige kilder der angiver ham til at stamme fra forskellige steder. Han nåede at navngive Rio de la Plata, og blev kort efter taget til fange af Guaranifolket, der dræbte og spiste ham den 20. januar, 1516. Overlevende besætningsmedlemmer rapporterede de Solís og de fleste af de andre mænd var blevet dræbt, og dermed blev ekspeditionen stoppet.

1536 –Buenos Aires grundlagt af spanieren Pedro de Mendoza, og fik navnet Nuestra Señora Santa María del Buen Aire (Vor frue den hellige Maria af den gode vind).  Byen blev imidlertid opgivet igen i 1541 og grundlagdes på ny i 1580.

1680 -Portugisisk handelsstation etableret.

1776Buenos Aires blev hovedstad i vicekongedømmet Rio de la Plata.

1810 – Napoleon væltede kongen af ​​Spanien.

1812 – Jose de San Martin førte kampen mod Spanien for uafhængighed.

1816 – Argentinas uafhængighed blev erklæret den 9. juli, af José de San Martin fra balkonen på råhuset ved Plaza de MayoArgentinas første femten år som en selvstændig stat blev præget af voldsomme konflikter både med nabolandene og mellem Buenos Aires og provinserne.

1853 – Argentina blev erklæret en republik.

1862-1868 – Bartolome Mitre var landets præsident.

Ernesto “Che” Guevara. Foto: www.accaduestudios.com

1928 – Den senere marxistiske revolutionær, Ernesto “Che” Guevara blev førdt i Rosario, den 14. juni. Han deltog i i studenterdemonstrationer mod præsident Juan Perón. Han deltog i den cubanske revolution og blev senere minister i den cubanske regering, som blev dannet efter revolutionen. Han blev fanget og henrettet i Bolivia, den 9. oktober, 1967.

1936 – Vulkanen Ojos del Salado, blev besteget første gang af Jan Alfred Szczepański og Justyn Wojsznis, der deltog i en Polsk ekspedition i Andesbjergene.

1943 – Juan Perón kom til magten.  Han giftede sig med Maria Eva Duarte, bedre kendt som Evita i 1945. I sin kamp for de fattige blev hun landets mest magtfulde og omtalte kvinde.

Officielt portræt af Juan Perón og Evita, af Numa Ayrinhac i 1948. Han er den eneste argentinske præsident, der er ledsaget af Førstekonen på et officielt foto. Foto: www.wikipedia.org

1952Evita fik konstateret kræft og døde den 26. juli. Trods sin dødsom, fortsatte hun sin kamp for arbejderklassen, indtil hun døde, kun 33 år gammel. Argentina var i landesorg.

1955 – Voldsomt oprør i landet endte med at Juan Perón blev afsat ved et militærkup. Han flygtede til Paraguay, senere til Venezuela og Den Dominikanske Republik.

1955-1973 – I denne periode var landet et politisk rod med skiftende regeringer og militærkup. Et kup i 1971 fik gennemtrumfet konstitutionelt demokrati. Valget blev dog først holdt i 1973. Arbejderpartiet stillede op under nyt navn(Frente Justicialista de Liberación) med Hector Compora, som spidskandidat. Han var dog kun tiltænkt en midlertidig rolle, fordi Perón ikke selv måtte stille op. Da Peróns parti igen fik magten, bestemte de at Perón gerne måtte stille op ved valg og udskrev derefter nyvalg. Perón vandt. Hans kone Isabel Perón blev vicepræsident. Perón døde under et år efter han blev præsident for anden gang. Den 1. Juli 1974 faldt han om af et hjertestop. Isabel Peron blev ny præsident og videreførte et terrorregime som kun holdt 21 måneder.

1976 – Isabel Peron afsat af militærkup og forvist.

1982 – Falklandskrigen begyndte. Det var en uerklæret krig mellem Argentina og Storbritannien vedrørende Falklandsøerne. Kampene fandt sted mellem 2. april og 14. juni 1982.

1983 – Den militære regering kollapsede; Raul Alfonsin valgt til præsident.

1984 – Fredstraktat og venskab etableret mellem Chile og Argentina.

1993 – Nationale forfatning ændret, så genvalg af præsident tillades.

1995 – Nuklear ikke-spredningsaftalen tiltrådt.

1996 – Den radikale Fernando de la Rua først var den første valgte borgmester i Buenos Aires.

1998 – Den amerikanske præsident Bill Clinton, udpeger Argentina som ikke-NATO-allieret.

1999-2001 – Fra 10. december, 1999 til 10. december, 2001 var Fernando de la Rua landets præsident. Rua havde erklæret økonomisk undtagelsestilstand under optøjerne december 2001, og fratrådte sit embede den 20. december, og kongressen udpegede en ny præsident. de la Rue trak sig ud af politik efter sin fratræden.

2000 – IMF giver Argentina en hjælpepakke på 40 milliarder dollars.

2005 – 34 nationer i topmøde over voldelige protester mod frihandel og den amerikanske præsident Bush.

2006 – Argentina tilbagebetalte multi-milliard dollar gæld til IMF.

2009 – Regeringen erklærede undtagelsestilstand for den værste tørke i årtier.

Iguazú/Iguaçu-vandfaldene i 2007. Foto: www.wikipedia.org

Håndaftryk ved Cuevas de las Manos på Río Pinturas, nær byen Perito Moreno i Santa Cruz-Provinsen, Argentina. Foto: www.wikipedia.org

 

 

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.