BOLIVIA

Bolivia er et land i Sydamerika med grænser til Brasilien i nord og øst, Paraguay og Argentina i syd, og Chile og Peru i vest. Bolivia er en indlandsstat og har således ikke en kystlinje.

Santa Cruz er landets største by og hovedstad i departementet Santa Cruz, med 1,5 mio. indbyggere. Byen ligger i den østlige del af landet og har et af Bolivia’s største industriområder. Andre store byer efter indbyggertal: La Paz, Cochabamba, Oruro, Sucre, Tarija, Potosi, Quillacollo.

Landet er opdelt i 9 afdelinger: Chuquisaca, Cochabamba, Beni, La Paz, Oruro, Pando, Potosi, Santa Cruz og Tarija.

Før den spanske kolonisering, var Andes-regionen i det nuværende Bolivia en del af Inkariget, hvorimod områderne i lavlandet var beboet af forskellige uafhængige stammer.

Aymarafolket levede i Andesbjergene og på højsletten Altiplano i flere århundrede, men blev omkring slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet underlagt Inkariget. De fleste nuværende aymaraer lever i området omkring Titicacasøen og på Altiplano.

Titicaca-søen ligger i Andesbjergene på grænsen mellem Peru og Bolivia. Vandoverfladen ligger 3812 meter over havet, hvilket gør Titicaca til en af jordklodens højest beliggende søer. Søens areal er 8.372 km².

TIDSLINJE:

Tiahuanaco. Foto: www.incaexpedition.com

00-900 – Tiahuanaco (tee-a-wa-na-ko) civilisationen blomstrer i Altiplano-regionen.  Tiahuanaco var en vigtig by, der sandsynligvis var centrum for et imperium. Forskere mener, at det var forfædrene til det nuværende Aymarafolk, der boede i byen. Det menes, at byen blev grundlagt som en landsby omkring 200 f.Kr., hvorefter den voksede til en højt udviklet by omkring år ca. 600, inden den blev opgivet omkring år 1000. På sit højdepunkt havde det en befolkning på omkring 40-50.000 og dets folk skabte store værker af arkitektur, der stadig i dag trodser enhver forklaring på, hvordan og hvornår og af hvem stedet blev bygget. Tiahuanaco er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

1500-talletInkaerne erobrede landet, men det holdt kun til 1533, hvor de blev erobret af spanierne.

1533-1538 – Spanien besatte Bolivia.

1536-1537 – Belejringen af ​​Cusco. Spanierne ankom til byen i 1533 og den blev derefter en del af det spanske imperium. Ikke langt fra Cusco ligger den kendte inkaruin Machu Picchu.

1545 – Sølv opdaget i Cerro Rico bjergene. Cerro Rico betyder direkte oversat “Det rige bjerg”. Bjerget, der populært blevet betegnet som bestående af en sølvåre, var den direkte årsag til, at byen Potosí i en periode blev den største by i Amerika. Mange af de indianere, som blev tvunget til at arbejde i minerne døde der. Mange flere døde af europæiske sygdomme. Sølvforekomsterne var dog udtømte  efter omkring 1800, og minedriften fokuserede i stedet på tin, hvilket ledte til nedgangstider i området. Der udvindes dog fortsat sølv i dag fra bjerget. Ca. 15.000 personer arbejder i dag som minearbejdere i Potosí.

1548La Paz, den nuværende hovedstad i Bolivia, grundlagt af Alonso de Mendoza.

1561 Santa Cruz grundlagt den 26. februar  af spanieren Ñuflo de Chávez. Han bosatte sig i sin nye by med sin familie, og var den første europæer til at indføre geder og får til regionen. Han blev dræbt der i en konflikt med indfødte (Itatines)i 1568. Et par år senere blev bosættelsen flyttet til en ny position 220 km længere mod vest på grund af de fortsatte konflikter med de indfødte.

Tupac Amaru II. Foto: www.wikipedia.org

1780 – Det oprindelige folk i Bolivia, ledet af  Túpac Amaru II, gør oprør mod spaniolerne. Indianerne troede, de kunne forny det gamle Inka-imperium og erstatte den uretfærdige og undertrykkende spanske regering. Men indianerne var splittet, og det lykkedes dem ikke at erobre La Paz. To år efter stoppes oprøret. Selvom det ikke lykkedes Túpac Amaru II at vinde, blev han efter sin død gjort til legende i den peruvianske uafhængighedskamp og dets oprindelige folks bevægelse, samt en inspiration for utallige årsager i Hispanoamerika, osv. Han blev henrettet/halshugget den 18. maj, 1781 af de koloniale myndigheder i Cusco. Læs mere her.

1809-1825 – Boliviansk uafhængighedskrig.

1825 – Bolivia bliver uafhængig af Spanien og Peru. Frimureren Simón Bolívar bliver kortvarigt Bolivias første præsident fra 12. august-29. december, 1825, efterfulgt af Antonio José de Sucre fra 29. december, 1825-18. april, 1828.

1830 – Antonio José de Sucre blev myrdet, dræbt af skud, under uklare omstændigheder under et bagholdsangreb på vej mod Quito i nærheden af Pastro i det sydlige Colombia, den 4. juni. Der findes flere teorier om, hvorfor Sucre blev myrdet og hvem, der stod bag. En af teorierne peger på, at José María Obando, der i 1831 blev Colombias præsident, var hjernen bag bagholdet.

1836-1839 – Præsidenten forsøger at forene Bolivia med Peru, men forsøget mislykkes i sidste ende; krig med Chile og Argentina.

1839Kampen om Yungay, ødelagde effektivt den Peru-Bolivianske konføderation, den 20. januar.

1842 – Fredsaftale med Peru.

1879-1884Saltpeterkrigen eller Stillehavskrigen, blev udkæmpet mellem Chile på den ene side og Bolivia og Peru på den anden. Krigen blev udkæmpet for at få kontrol over rige mineralressourcer, primært salpeter/nitrat i form af guano (fuglemøg) på øerne ud for kysten. Resultatet af krigen blev at Chile erobrede departementet Tarapacá i Peru og provinsen Litoral i Bolivia. Det sidste gjorde, at Bolivia blev en indlandsstat.

1899 – La Paz blev sæde for regeringen og administrative hovedstad, Sucre den officielle hovedstad.

1903 – Salpeterkrigen officielt afsluttet.

1906Butch Cassidy og Sundance Kid fik arbejde ved Concordia tinminen i Santa Cruz-området.

En markør i nærheden af ​​San Vicente, Bolivia, som hævder at være det sidste hvilested for forbryderduoen. Foto: www.history.com

1908-MYTE: Den 3. november, nær Sante Vincente i det sydlige Bolivia,  blev en kurer for Aramayo Franke og Cia Silver Mine overfaldet og røvet af to maskerede amerikanske banditter, der mentes at være Butch Cassidy og Sundance Kid. De to banditter flygtede til den lille mineby Santa Vincente, hvor de skjulte sig i et lille pensionat ejet af en lokal minearbejder ved navn Bonifacio CasasolaCasasola blev mistænksom over hans to udenlandske lejere, da han så deres mulddyr, med et kendetegn fra minens brand på dens venstre side. Så han forlod huset, og anmeldte det til en nærliggende telegraf, der så tilkaldte en lille boliviansk hær, Abaora regimentet, der var stationeret i nærheden. De omringede huset om aftenen den 6. november, og intentionen var at anholde de to forbrydere, men de ville ikke overgive sig, og et skuddrama blev sat i værk. De to banditter blev fundet næste morgen, begge døde, og begge med adskillige skudsår overalt på deres kroppe. De bolivianske myndigheder, havde svært ved at identificere dem. De blev begravet som ‘Desconocidos’ eller ukendt på en lille kirkegård i San Vincente, hvor de ligger nær en tysk minearbejder, Gustav Zimmer. Men det har ikke været muligt at finde deres gravsteder eller DNA-spor efter dem. Der eksisterer derfor mange myte-historier, hvor nogle fortæller at de overlevede og rejste tilbage til USA under falsk ID, mens andre fortæller, at de blev dræbt i et baghold af andre lokale banditter, der fik det til at se ud som om de døde af selvmord. Der er lavet mange film som hyldest til deres minde, mest berømt er dog Butch Cassidy and the Sundance Kid fra 1969, hvor Cassidy spilles af Paul Newman og Sundance spilles af Robert Redford. Filmens handling er dog kun sporadisk bygget på virkelige hændelser.

1920’erne – Minevirksomheden blomstrede i landet, men efter Wall Street-krakket i 1929, led Bolivias økonomi  alvorligt under det.

1932-1935 – Udbrud af Chacokrigen mellem Bolivia og Paraguay om om kontrollen over store dele af Gran Chaco-regionen, som man i sin tid troede indeholdt store forekomster af olie. Trods et oliefund ved foden af Andesbjerghet i 1928, er der aldrig blevet gjort nogen særlige oliefund i området.

1942 – Victor Paz Estensorro grundlagde Movimiento Nacionalista Revolucionario (dansk: Den Revolutionære Nationalistiske Bevægelse), også kendt blot som MNR, som han var leder af i næsten 50 år fra begyndelsen til 1990. Han var Bolivias præsident 4 gange: 1952-1956; 1960-1964; 6. august 1964 – 4. november 1964 og sidst fra 1985-1989. Han døde den 7. juni, 2001, 94 år gammel.

Lygtepælen i La Paz, hvor Præsident Villarroel endte sit embede. Foto: www.wikipedia.org

1943-1946 – Gualberto Villarroel ledte den nye regering efter et statskup af MNR. Villarroel blev somme tider sammenlignet med Argentinas Juan Perón, men er mest husket for hans påstået fascistiske sympatier og for hans voldsomme død ved præsidentpaladset den 21. juli, 1946. Inde fra paladset, annoncerede Villarroel sin tilbagetræden, men en rasende gruppe demonstranter brød ind i paladset, og greb præsidenten,  og smed ham ned på pladsen fra balkonen af  på Plaza Murillo i La Paz, og hans lig blev hængt op i en lygtepæl. Han er siden blevet æret af flertallet af den bolivianske befolkning som martyr og helt, hvis tid endnu ikke var kommet, da han mødte sin voldsomme død.

 

Området i Bolivia hvor Che Guevara drev guerillakrig. Foto: www.wikipedia.org

1966-1967 – Revolutionæren Che Guevara ankom til La Paz den 3. november, 1966, med falsk identitet og ændret udseende, så han ikke ville blive genkendt. Tre dage efter rejste han til landdistrikterne i den sydøstlige del af landet for at danne sin guerilla hær. Guevaras første basecamp lå i den tropiske skov i det fjerntliggende Ñancahuazú-område. Guerillaen skulle være det første skridt mod væltningen af den bolivianske regering og skabe en socialistisk stat. Guerillaen havde held med at besejre flere bolivianske patruljer før de selv blev udslettet, og Guevara blev fanget den 8. oktober, og henrettet den 9. oktober, 1967 i La Higuera. Kun fem guerillaer overlevede og nåede at flygte til Chile.

1971-1978 – Oberst Hugo Banzer Suarez regerede som diktator. Tortur under Banzer var vidt udbredt og Banzers regime hyrede naziforbryderen Klaus Barbie som konsulent. Han blev valgt igen fra 1997 til 2001, og er dermed den første tidligere diktator i Latinamerika, der senere blev demokratisk valgt statsleder.  I Banzers anden regeringstid iværksatte har et omfattende program mod den ulovlige dyrkning og handel med coca. Programmet var kontroversielt i Bolivia, særlig blandt den oprindelige befolkning. Banzers regeringsperiode var endvidere præget af de sædvanlige trakasserier med fagforeningerne. Banzer blev i 2001 diagnosticeret med lungekræft, og han måtte gå af som præsident den 7. august 2001 som følge af helbredsproblemer. Han blev afløst af sin vicepræsident Jorge Quiroga.  Banzer døde den 5. maj 2002.

1982-1985 – Hernan Siles Zuazo blev præsident igen (første embede: 1956-1960), genoprettede demokratiet efter 18 års militærstyre.

1990 – Jordreformer til fordel for oprindelige folk.

Dinosaurspor ved Cal Orcko. Foto: www.kuriositas.com

1996 – Over 5000 dinosaurfodspor opdaget ved Cal Orcko nær Sucre; jordreforms-aftale med grundejere og indianske høvdinger.

1999 – Bushbrande ødelagde flere hundrede tusinde tønder landbrugsjord.

2003-2006Urolighederne i Bolivia, var en social konflikt og en serie af uroligheder i landet, primært vedrørende udnyttelsen af landets store reserver af naturgas, men også om den politiske magt i landet, herunder den oprindelige befolknings politiske indflydelse i landet.

2006 – Evo Morales valgt til præsident. Han har vundet tre præsidentvalg. Han er aymara og er ligeledes den første præsident i landet, der har etnisk afstamning blandt områdets oprindelige indbyggereMorales vandt for tredje gang præsidentvalget i Bolivia, da han den 12. oktober 2014 blev valgt for en tredje periode (2015-2019).

2007 – Undtagelsestilstand erklæret efter måneders kraftig regn og oversvømmelser.

2017 – Vandmangel i Bolivia pga. misvækst, intens tørke, skrumpende gletchere, og voksende krav fra byerne, landbruget og minedrift, tvinger embedsmænd til at rationere forsyninger i La Paz. Omkring 177.000 familier  i landet skønnes at være ramt af tørken. (Kilde)

Gade i Oruro, Bolivia. Foto: www.wikimedia.org

La Paz. Foto: www.travelideaz.com

Salt patterns, Salar Uyuni, Bolivia. Photo by Joel Santos.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.