BRASILIEN

Brasilien er det største og befolkningsrigeste land i Sydamerika, arealmæssigt næsten på størrelse med USA, og 200 gange større end Danmark. Der bor næsten 206 mio. indbyggere.

Landet dækker et stort område mellem Andesbjergene og Atlanterhavet og deler grænser med Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam og  Fransk Guiana.

Brasilien, der er navngivet efter det lokale brasiltræ, er rigt på naturressourcer. Der er store landbrugsområder og enorme regnskove.
Landet har et meget varieret landskab. I den nordlige del af landet ligger regnskovsområdet Amazonas, mens den sydlige del af landet er dækket af bjerge og savanneområder med skov. Skoven dækker områder i 9 forskellige lande (Brasilien, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam og Fransk Guyana) og har givet navn til delstater eller provinser i 4 af disse lande. Brasilien har også en meget lang kystlinje. Klimaet er tropisk, og forskellen mellem vinter og sommer er lille.

Hovedstaden hedder Brasilia og de største byer er São Paulo og Rio de Janeiro. Andre store byer er Anapolis, Belem, Belo Horizonte, Campinas, Curitiba, Fortaleza, Goiania, Manaus, Porto Alegre, Recife, Salvador, Vila Velha og Vitória.

Brasilien betegnes i dag som Latinamerikas ledende økonomiske magt. Indtægtsfordelingen blandt befolkningen er dog meget skæv, og en udjævning af forskellene er en af landets største udfordringer. Desuden har landet oplevet en nedgang i den økonomiske vækst siden 2011.

Landet er bedst kendt for fodbold og karneval, og er verdens største producent, eksportør og forbruger af kaffe.

Brasiliens strande (som dem i Australien, Hawaii og Florida) er store attraktioner; de mest besøgte omfatter Copacabana, Ipanema og Joaquina.

TIDSLINJE:

Rute som Cabral fra Portugal sejlede til Indien i 1500 (rød), og hjemrejsen (blå). Foto: www.wikipedia.org

1500 – Pedro Alvares Cabral opdagede Brasilien, og der hvor han gik i land i Porto Seguru, troede han, at han havde opdaget en ø, og kaldte det nye land for “Det sande kors’ ø” (Ilha da Vera Cruz) og erklærede det for portugisisk område.

1540 – Cabeza de Vaca udnævnt til guvernør over Rio de la Plata.

1549-1763 – Brasiliens første hovedstad blev grundlagt af den portugisiske guvernør Tome de Souza, og Salvador da Bahia bliver omtalt af mange som ”Brasiliens Hjerte”.

1550 – Afrikanske slaver arbejdede i sukkerplantager.

1565Rio de Janeiro blev grundlagt.

1624 – Hollandsk erobring af Salvador.

1636 – General Henrique Dias vandt afgørende kamp mod Holland.

1661 – Holland solgte Brasilien til Portugal for 8 millioner guilder.

1763-1960Rio de Janeiro var landets hovedstad, hvorefter Brasilia tog over.

Statue af Tiradentes, protektor for militærpolitiet i Minas Gerais. Foto: www.wikipedia.org

1789 – Joaquim José da Silva Xavier (Tiradentes) indledt første brasilianske oprør mod Portugal. Den brasilianske separatistiske bevægelse blev opdaget, og Tiradentes blev arresteret og hængt i offentligheden i Minas GeraisBelo Horisonte, den 21. april, 1792. Siden det 19. århundrede har han været betragtet som en national helt i Brasilien og protektor for militærpolitiet.

1822 – Brasilien erklærede uafhængighed fra Portugal.

1888 – Slaveri afskaffet, 4 millioner slaver blev befriet.

1889 – Monarki væltet; republik etableret.

1917 – På trods af de dengang interne politiske forhold, gik Brasilien ind i Første Verdenskrig den 26. oktober, på de Allieredes side (Tripelententen), efter oprindeligt at have vedtaget neutralitet.

1930-1945 – Præsident Getulio Vargas leder en provisorisk revolutionær-regering efter et militærkup.

Cristo Redentor. Foto: www.wikimedia.org

1931Cristo Redentor, navnet på den meget berømte kristusstatue, som står på det 710 meter høje bjerg Corcovado, blev indviet den 12. oktober. Den er ikke alene et kristent symbol, men også et vartegn for både Rio de Janeiro og Brasilien. Statuen er 38 meter høj og vejer 700 ton.

1938 – Præsident Vargas havde lovet frie, demokratiske valg igen i 1938, men da han indså at han så ikke kunne blive genvalgt i forhold til grundloven, gennemførte han et statskup der gjorde ham til præsident igen. På samme tid introducerede han “Estada Novo” (“Ny Stat”), der var bygget på et fascistisk grundlag.

1943 – Brasilien sluttedesig til de allierede i Anden Verdenskrig.

1945 – Præsident Vargas fortrængt i militærkup; ny forfatning gav magt tilbage til staterne.

1950Getulio Vargas blev valgt til præsident. De forrige fem år havde været styret af militæret og folket manglede meget simple ting. Presset fra de internationale selskaber blev også større og den 24. august ,1954 tog han livet af sig selv, efter at have fået valget af militæret enten at træde af eller blive væltet.

1956-1961 – Juscelino Kubitschek blev præsident. Han hjalp med at opnå hurtig økonomisk vækst. Kubitschek blev afløst som præsident af Jânio Quadros i 1961. Da militæret atter tog magten i 1964, blev Kubitscheks politiske rettigheder suspenderet for de næste 10 år. Han drog derefter i selvvalgt eksil og opholdt sig i de følgende år i USA og Europa. Han vendte tilbage til Brasilien i 1967, men omkom i en trafikulykke nær byen Resende (i staten Rio de Janeiro) den 22. august, 1976.

1960 – Kubitschek gjorde Brasilia til hovedstad.

1961 – Quadros tilbagetræden den 25. august, indledt en alvorlig politisk krise, der kulminerede i et militærkup i 1964. Han døde den 16. februar, 1992 i Sao Paolo.

1964-1985 – Militærdiktatur regerede Brasilien.

Joelmabygningen i brand, 1974. Foto: Ukendt.

1974 – Den berømte brandhæmmende Joelma bygning i Sao Paolo, er stadig blandt de største og mindeværdige tragedier i landet, da den ellers brandsikrede bygning gik op i flammer den 1. februar. 189 mennesker søgte op på taget i håbet om at blive reddet af helikoptere. Cirka 80 mennesker gemte sig under fliserne på taget af bygningen. Kun de blev fundet i live.

1978 – Filmholdet fra James Bond-filmen “Moonraker“, blev sendt til Rio tidligt på året, for at filme den årlige karnevalfest, der kan ses i filmen. Bla. Sukkertoppen (Sugarloaf Mountain), der har en prominent rolle i filmen, hvor Bond og Dr. Goodhead angribes af Jaws i kabelvognen højt over Rio. Andre lokationer i landet: Galeão´s Airport (Rio de Janeiro), Aterro de Flamengo (Rio de Janeiro), Guanabara Bay (Rio de Janeiro), Grumai Beach (Rio de Janeiro), Mariana (Minas Gerais), Manaus (Amazonas), Paraná River, Rio de Santa Catarina, Iguaçu River (Paraná), Urca Hill Station (Urca),. Filmen fik premiere i London, England den 26. juni, 1979, og indtjente over 70,000,000$. Filmen udkom i Danmark i august måned.

1985-MUSIK: Det første Rock in Rio festival show blev afholdt fra 11-20. januar. Queen, George Benson, Rod Stewart, AC/DC og Yes var hovednavne, alle besatte pladserne over to aftner. Omkring 1,4 millioner mennesker deltog i den 10-dage lange festival.

1991-MUSIK: Det andet Rock in Rio blev afholdt fra 18-27. januar på Maracana stadion. Hovednavne var: Guns N’ Roses, Prince og George Michael, alle med to shows hver. INXS, New Kids on the Block og A-ha også fik topplacering, for en nat hver. Festivalen blev transmitteret live til 55 lande, og blev set af en utrolig mængde af 580 millioner mennesker.

1992 – En FN-konference om miljø og udvikling, UNCED, blev afholdt i Rio mellem den 3. og 14. juli.

MUSIK: Guns N’ Roses spiller to shows på Estacionamento Do Anhembi i Sao Paulo, den 10. og 12. december, og et show ved Autodrome i Rio de Janeiro den 13. december, 1992.

1995-2003 – Fernando Henrique Cardoso var præsident i landet. Han modtog i 2002 Den Hvide Ørns Orden fra Polens præsident.

Ronaldo modtager sin pris i 1996. Foto: www.goal.com

1996-SPORT: Fodboldspilleren Ronaldo blev af FIFA kåret som verdens bedste fodboldspiller. Det blev han igen i 1997 0g 2002, og er således den første til at modtage prisen tre gange.  Siden hen har klubkammeraten fra Real Madrid, Zidane og Lionel Messi formået det samme. Ronaldo blev også kåret som Årets Fodboldspiller i Europa i 1997 og 2002.

Tegning af den politisk tegner Carlos Latuff, der skildrer massakren. Foto: www.wikipedia.org

1996 – 19 jordløse landarbejdere blev dræbt i en konfrontation med politiet i svinget på en motorvej i den sydøstlige Amazon i Eldorado dos Carajas. Mere end 15000 mennesker var vidner til at militæret fra Pará åbnede ild, og det blev filmet og vist på brasiliansk tv hundredevis af gange. Læs her.

1997 – Forfatning ændret, så præsidenten kan stille op til genvalg.

2000 – Brasiliens 500-års jubilæum skæmmet af protester fra de indfødte indianere.

2001-MUSIK: Rock in Rio III afholdes igen på Maracana stadium over en uges tid fra 12-21. januar. Hovednavnene er: Sting, R.E.M., Guns N’ Roses, ‘N Sync, Iron Maiden, Neil Young og Red Hot Chili Peppers.

2003-2011 – Luiz Inácio da Silva (Lula) var landets præsident. Han blev genvalgt i 2006.

Vraget af satellitraketten Alcantara. Foto: www.wikimedia.org

2003 – Satellitraketten Alcantara VLS-1 V03 eksploderede på affyringsrampen ved Alcântara Launch Center, , og dræbte i alt 21 mennesker, som stod på rampen, den 22. august. Hændelsen har forårsaget en betydelig forsinkelse til den brasilianske rumprogram på grund af regeringens undersøgelser samt det faktum, at mange forskere og ingeniører, der arbejdede på programmet døde, da raketten eksploderede. Landets første rumraket blev opsendt i 2004.

2005 – Dødspatrulje dræbte 30 mennesker; beskyldninger om korruption rystede arbejdstagerens parti.

The Rolling Stones i fuld gang med showet. Foto: cimpertinente.wordpress.com

2006-MUSIK: The Rolling Stones, der dette år kunne fejre sin 50-års dag, indtog Copacabana den 18. februar, i det, der skulle være en af de største (gratis) rockkoncerter nogensinde. Bandet spillede for omkring 1,5 mio fans på den berømte strand. Se hele showet her.

2007 – 1000 mennesker blev befriet fra sukkerrørs-plantager i Amazonas, af ​​regeringens anti-slaveri hold. Mange landmænd i Amazonas-området, der er plaget af gæld, er tvunget til at arbejde næsten gratis for at tilbagebetale de penge, de skylder. En talsmand sagde, arbejderne var blevet fundet i nedværdigende forhold. De havde intet andet end halm til at dække dem selv med, ingen badeværelser, ingen steder at opbevare mad. Man mener, at mellem 25.000 til 40.000 mennesker måske arbejder i slavelignende vilkår i Brasilien.

Brandmænd fjerne resterne af et offer fra Airbus A320. Foto: www.wikipedia.org

Den 17. juli, 2007 skete landets værste flystyrt, da Airbus A320 overskred landingsbanen i Sao Paolo i moderat regnvejr, og bragede ind i et  lager, der støder op til en shell tankstation. Alle 187 passagerer og besætning ombord på Airbus A320 døde, sammen med 12 personer på jorden. Se uheldet i linket her.

2008 – Mund- og klovsyge standsede al import af brasiliansk oksekød.

FILM: Scener fra The Incredible Hulk blev indspillet over to uger i Rio de Janeiro i november 2007. Lokationer: Favela da Rocinha, Lapa, Tijuca Forest og Santa Teresa. Den fik amerikansk premiere den 13. juni, 2008.

2009 – Brasilien og Frankrig enige om at bekæmpe den globale opvarmning.

2010-MUSIK: Guns N’ Roses spillede 4 udsolgte shows i marts, Ginásio Nilson Nelson, Brasília (d. 7.), Ginásio Jornalista Felipe Drumond, Belo Horizonte (d. 10.), Palestra Itália Stadium, São Paulo (d. 13.) og Estacionamento da Fiergs, Porto Alegre (d. 16.). Bandet vender tilbage den 4. april, og spiller et  udsolgt show i Apoteose i Rio. Samlet blev der spillet for 107.000 mennesker.

FILM: Scener fra Sylvester Stallone’s film “The Expendables blev optaget i Rio de Janeiro i april 2009. Lokationer: Mangaratiba, Niteroi, Guanabara Bay, Colônia Juliano Moreira og Parque Lage. Filmen fik premiere i august 2010 i USA.

2011 – Dilma Vana Rousseff valgt som første kvindelige præsident i Brasilien. Hun blev genvalgt i 2014 med en kneben sejr over modkandidaten Aécio Neves.

MUSIK: Den fjerde Rock in Rio festival blev afholdt den 23/24/25/29/30. september og 01/02. oktober, 2011. Hovednavnene var: Rihanna, Elton John, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Stevie Wonder, Shakira, Coldplay, Guns N’ Roses og System of a Down.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL – JULY 28: Pilgrims and residents camp out on Copacabana Beach before sunrise while awaiting Pope Francis’ final Mass on his trip to Brazil on July 28, 2013 in Rio de Janeiro, Brazil. A reported crowd of three million faithful jammed the beach for a prayer vigil on the final night of World Youth Day last night. Francis’ first international trip as Pope has drawn millions to see the first Pope to hail from Latin America. Brazil has the largest number of Catholics on Earth. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

2013 – Det anslås, at omkring 3 mio. mennesker flokkedes til Rios berømte strand, Copacabana for en helaftensbøn ledet af Pave Frans – det er den største forsamling i en by, der er bedre kendt for sine fester, end for sine messer.

MUSIK: Den femte Rock in Rio festival blev afholdt den 13/14/15/19/20/21/22. september, 2013. Hovednavnene var: Beyoncé, Muse, Justin Timberlake, Metallica, Bon Jovi, Bruce Springsteen og Iron Maiden.

2014 – Petroliumselskabet Petrobras, der blev grundlagt af Getulio Vargas i 1953, kom under mistanke om hvidvasking af penge (Operation Car Wash). Blandt de mistænkte, er den tidligere præsident Lula anklaget for korruption, som han benægtede. Beslutningen om at gå videre med retssagen – der finder sted i byen Curitiba – kommer midt i en periode med intens politisk og økonomisk uro.

MUSIK: Guns N’ Roses spiller shows i marts måned ved  HSBC Arena, Rio (d. 20.), Esplanada do Mineirão, Belo Horizonte (d. 22), Nilson Nelson, Brasilia (d. 25.), Parque Anhembi, Sao Paulo (d. 28.), Estadio Durival Britto, Curitiba (d. 30.) og i april måned ved Devassa on Stage, Florianapolis (d. 01.), Pavilhao da Fiergs, Porto Alegre (d. 03.), Chevrolet Hall, Recife (d. 15.) og Centro de Eventos do Ceará, Fortaleza (d. 17.).

Demonstrationen foran katedralen i Brasilia. Foto: www.wikipedia.org

2015 – I marts og april gik millioner af demonstranter på gaden i løbet af året. De protesterede over præsident Rousseffs påståede medvirken i Petrobras-skandalen, som involverede returkommision og korruption. Ingen direkte beviser implicerer Rousseff i sagen, og hun nægter at have nogen forudgående kendskab til det. Læs mere her.

MUSIK: Den sjette Rock in Rio festival afholdes den 18-27. september, 2015 ved Rock City. Hovednavnene var: Queen + Adam Lambert, Metallica, Rod Stewart, Elton John, System of a Down, Slipknot, Rihanna og Katy Perry.

Giftigt udslip i Guaruja. Foto: Paolo Whitaker

2016 – I januar blev havnebyen Guaruja ramt af et giftigt udslip, hvor en faretruende sky hang over byen og tvang folk til at blive i deres hjem og lukke vinduerne. Læs mere her.

MUSIK: Guns N’ Roses spillede seks shows i november måned: Estadio Beira-Rio, Porto Alegre (d. 08.), Allianz Parque, Sao Paulo (d. 11. & 12.), Estadio Nilton Santos-Engenhao, Rio (d. 15.), Pedreira Paulo Leminski, Curitiba (d. 17.),  Estadio Nacional, Brasilia (d. 20.).

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.