EUROPA

EUROPA:
Europa, der er navngivet efter en fønikisk kongedatter fra Tyros, er en verdensdel som er afgrænset af Atlanterhavet mod vest, det Arktiske Hav mod nord, Middelhavet mod syd, og Asien mod øst.

Europa er historisk og kulturelt opdelt i flere regioner:

CENTRALEUROPA:
Opgjort i nutidige stater, kan Centraleuropa omfatte Tyskland, Schweiz, Liechtenstein, Østrig, Slovenien, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Polen, men også Luxembourg og Kroatien medregnes undertiden – ligesom dele af andre lande.

KROATIEN
LIECHTENSTEIN
LUXEMBOURG
POLEN
SCHWEIZ
SLOVAKIET
SLOVENIEN
RUMÆNIEN
TJEKKIET
TYSKLAND
UNGARN
ØSTRIG

NORDEUROPA:
Nordeuropa er den nordlige del af det europæiske kontinent. Denne region er blevet defineret forskelligt fra tid til anden, men i dag mener de fleste at den indbefatter:

De nordiske lande eller Skandinavien, dvs. Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, såvel som Ålandsøerne, Færøerne og af og til Grønland og Svalbard.

De baltiske lande, dvs. Estland, Letland og Litauen.

De britiske øer, dvs. den irske republik, Storbritannien, Isle of Man og Kanaløerne – selvom deres position i denne region er usikker.

Andre områder der grænser op til Østersøen og Nordsøen, f.eks. det nordlige Polen, Holland, Belgien, Luxembourg, det nordlige Tyskland og det nordlige Frankrig.

SKANDINAVIEN:

DANMARK
FINLAND
GRØNLAND (Danmark)
ISLAND
NORGE
SVERIGE

DE BALTISKE LANDE:

ESTLAND
LETLAND
LITAUEN

DE BRITISKE ØER:
De Britiske Øer er en øgruppe udfor Europas nordvestlige kyst, bestående af Storbritannien og Irland samt nærliggende øer. Denne øgruppe består af mere end 6.000 øer og har et totalt landareal på 315.134 km².

Politisk er øgruppen delt mellem to suveræne stater (Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland og Republikken Irland) og tre kronbesiddelser (Man, Guernsey og Jersey).

ENGLAND
NORDIRLAND
REPUBLIKKEN IRLAND
SKOTLAND
WALES

ØSTEUROPA:
Østeuropa er den østlige del af Europa.

I lang tid har definitionen været de lande, der var underlagt Warszawapagten, men grænsen har med Sovjetunionens kollaps og EU’s udvidelse flyttet sig længere østpå. I dag vil man typisk karakterisere Rusland, Polen, Hviderusland, Ukraine og Moldavien som østeuropæiske lande.

Østeuropas østgrænse er ved Uralbjergene, og sydgrænsen er ved Kaukasus.

HVIDERUSLAND
MOLDAVIEN
POLEN (Se Centraleuropa)
RUSLAND (se Asien)
UKRAINE

SYDEUROPA:
Sydeuropa er betegnelsen for den sydlige del af Europa. Nærmere betegnet omfatter det størstedelen af de europæiske lande, der grænser op til Middelhavet samt enkelte andre. Alternativt kan man betegne landene, der ligger syd for en ret linje, der kan tegnes i øst-vestlig retning gennem Alperne til Sortehavet, som hørende til Sydeuropa.

STATER I SYDEUROPA:

ALBANIEN
ANDORRA
BOSNIEN-HERCEGOVINA
BULGARIEN
CYPERN
GIBRALTAR
GRÆKENLAND
ITALIEN
KORSIKA
KOSOVO (ikke anerkendt af FN).
KROATIEN
MAKEDONIEN
MALTA
MONACO
MONTENEGRO
PORTUGAL
SAN MARINO
SERBIEN
SLOVENIEN (Se Centraleuropa)
SPANIEN
TYRKIET (den europæiske del)
VATIKANSTATEN

VESTEUROPA:
Vesteuropa er hovedsageligt et kulturelt/politisk begreb skabt og brugt under den kolde krig. Det betyder hovedsageligt de europæiske lande som deltog i 1. verdenskrig. Det adskilte sig tidligere, og til dels stadigvæk, fra Østeuropa på områder som økonomi, politik, kultur og religion snarere end på klare geografiske grænser. Disse grænser overlapper hinanden og fluktuerer historisk set, hvilket gør definitionen Vesteuropa sværere at forstå.

Alternativt er Vesteuropa også en af Europas geografiske regioner som er langt mere snæver end de traditionelle politiske opgørelser; FN definerer dette som bestående af disse ni lande:

BELGIEN
FRANKRIG
HOLLAND
LIECHTENSTEIN (Se Centraleuropa)
LUXEMBOURG (Se Centraleuropa)
MONACO (Se Sydeuropa)
SCHWEIZ (Se Centraleuropa)
TYSKLAND (Se Centraleuropa)
ØSTRIG (Se Centraleuropa)

Foto: https://a2ua.com/

Højreklik og åbn billede for fuld størrelse. Foto: https://a2ua.com/

2 Comments

 1. Jeg er lidt forvirret mht. Armenien og Georgien.
  Landene er med på kortet over Europa, men landene står ikke nævnt på listen over lande i Europa.
  Kan I præcisere om de lande ligger i Asien eller Europa?

  • Hey Finn.
   Undskylder det sene svar, men jeg har ikke opdateret siden i lang tid, og jeg er godt klar over, at jeg ikke lige har fået Georgien med på listen under Østeuropa. Ifølge Wikipedia ligger Georgien i Østeuropa, og Armenien, skrives der om samme sted her:

   “Efter Oktoberrevolutionen erklærede Georgien sig selvstændigt den 26. maj 1918, men den 16. februar 1921 blev den Demokratiske Republik Georgien indtaget af Den Røde Hær og indlemmet i Sovjetunionen, hvor landet blev en del af den Transkaukasiske Føderative Socialistiske Sovjetrepublik (TFSSR) sammen med Armenien og Aserbajdsjan. De enkelte lande i TFSSR blev udskilt i 1936, hvor landet blev udråbt som den Georgiske SSR.”

   https://da.wikipedia.org/wiki/Georgien

   Håber du kan bruge svaret 😉

   MvH
   Michael

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.