OCEANIEN

Oceanien er den verdensdel som består af landene i Stillehavet (Polynesien, Melanesien og Mikronesien) samt Australien, New Zealand og Ny Guinea. I modsætning til andre verdensdele omfatter denne ikke et overvejende sammenhængende landområde. Tværtimod består området af et stort antal større og mindre øer, hvoraf Ny Guinea, Australien og Tasmanien kan anses at høre til samme kontinent, da vanddybden mellem dem ikke overstiger 200 m, hvorimod havdybden andetsteds i Stillehavet når over 4.000 m.

Befolkningsmæssigt er Australien og New Zealand kendetegnede ved en overvejende indvandret, fortrinsvis europid, befolkning, mens befolkningen på de mindre øer er overvejende polynesisk.

Området gennemskæres af datolinjen.

Den danske geograf Malthe Conrad Bruun samlede i 1800-tallet Stillehavets oceaniske øer i Oceanien. Senere blev Australien, New Zealand og Ny Guinea tilføjet

Oceanien er den mindste af alle kontinenterne. den har et areal på 9,008,458 km². Oceanien er en betegnelse for Stillehavets øverden, spredt ud over et enormt havområde. Det er samtidig en verdensdel, som også omfatter Australien og New Zealand. Øerne er vulkanske eller dannet af koraller. Stillehavsøerne ligger spredt ud over et enormt havområde; 150 mio. km2, svarende til at der er 850 km2 hav for hver 1 km2 land.

Lande i Oceanien:

AUSTRALIEN
FIJI
KIRIBATI
MARSHALLØERNE
MIKRONESIEN
NAURU
NEW ZEALAND
NORDMARIANERNE (i forbund med USA)
NY GUINEA
PALAU
SALOMONØERNE
SAMOA
TONGA
TUVALU
VANUATU

Territorier i Oceanien tilhørende andre lande:

AMERIKANSK SAMOA (USA)
COOK-ØERNE (New Zealand)
FRANSK POLYNESIEN (Frankrig)
TAHITI
GUAM (USA)
HAWAII (USA)
MIDWAY (USA)
NY KALEDONIEN (Frankrig)
PITCAIRN (Storbritannien)
PÅSKEØEN (Chile)
WALLIS og FUTUNA (Frankrig)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.